BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár jöhet a vagyonadó

Befektetések. Nem kell különösebben félniük a vagyonadó idei bevezetésétől az ingatlanalapokban érdekelt befektetőknek, hiszen alig tartanak lakóingatlant a portfóliójukban a nagyobb alapkezelők – derül ki az érintett cégek által közzétett befektetői tájékoztatókból. Ennek megfelelően a nagy – 30 millió forint feletti – értékű ingatlanok megadóztatása nem vagy csak marginális mértékben érinti az alapok pénzügyi helyzetét, ezen keresztül pedig a befektetésijegy-tulajdonosok által elérhető hozamot.

A lapunk által megvizsgált havi jelentések, illetve ismertetők alapján a hazai piacon nem létezik olyan szolgáltató, amelynél két számjegyű lenne a portfólióban a lakóingatlanok aránya. A legnagyobb hányaddal ebből a szempontból (a jelentősebb szereplők konstrukciói közül) az Európa Ingatlan Alap rendelkezik: portfóliójában november végén bő 2 milliárd forint értékben szerepeltek lakóingatlanok, ezek a teljes érték nagyjából 7,5 százalékát tették ki. A banki hátterű szolgáltatók alapjaiban viszont még ennyit sem ér el az arány: a Raiffeisen Ingatlan Alapnál például 0,25 százalék volt 2009 első felének végén, az OTP Ingatlanbefektetési Alapnál pedig 2,19 százalékot mutattak tavaly decemberre vonatkozóan.

Ráadásul a szóban forgó lakóingatlanok adóterheit – amenynyiben sikerül azokat elég gyorsan értékesíteni – már nem a fejlesztő, hanem az új tulajdonos viseli, és kérdés az is, hogy a kisszámú, az alapok könyveiben lévő lakásból egyáltalán mennyi tartozik az adóköteles körbe.

Az ágazati szövetségnél szintén igyekeztek eloszlatni a vagyonadó bevezetésével kapcsolatos aggályokat. Temmel András, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) főtitkára szerint marginálisnak tekinthető a lakásingatlanok aránya az ingatlanalapok portfóliójában, hiszen viszonylag kevés van belőlük, sőt a nagyobb alapok közül egyedül az Európa alapban van némi lakóingatlan. A kisebb alapok portfóliójában bár lehetnek lakóingatlanok, mindenesetre a szövetségnél még senki nem jelezte, hogy a lakásingatlan-szegmensre nézve problémát jelenthetne a vagyonadó. Sőt, maga a főtitkár is úgy látja, ennek nincs jelentősebb hatása az ingatlanalapok jövedelmezőségére.

A 2008 novemberében felfüggesztett és azóta kissé megtépázott ingatlanalapok egyébként kezdenek magukhoz térni a pénzügyi válság keltette sokkból. A Bamosz adatai alapján a 21 hazai ingatlanalap összesített nettó eszközértéke 294 milliárd forintot ért el december végén, ez az augusztusi mélyponthoz képest szűk 40 milliárdos pluszt jelent, igaz, még így is bő 23 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi értéktől. A nettó eszközérték alapján egyébként 2008 februárjában álltak a csúcson a hazai ingatlanalapok: akkor vagyonuk megközelítette a 600 milliárd forintos küszöböt. VG







Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.