BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális hozamemelkedés a hazai adósságpapírokra - terv feletti eladás

Az Államadósság Kezelő Központ 3, 5 és 10 év lejáratú állampapírokat értékesített, a túljegyzés jelentős volt, a hozamok ugyan hatalmasat ugrottak az előző aukció óta, de a kibocsátás sikeres, terv feletti volt.

A három év lejáratú államkötvényekre 75 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, az ÁKK a tervezett 20 milliárdról 25 milliárd forintra növelte az elfogadott mennyiséget, mely 5 milliárd forinttal meghaladja az eredetileg tervezett eladási szintet. A hozamok 7,76 és 7,9 százalék között szóródtak, az átlaghozam 7,90 százalékon alakult, mely 94 bázisponttal magasabb az előző kibocsátáson kialakult hasonló futamidejű állampapír átlaghozamánál. A hozamok viszonylag nagy tartományban szóródnak, de megnyugtató a terv feletti értékesítés.

Az öt éves kötvényekből 56 milliárd forintnyit vettek volna meg az elsődleges forgalmazók, az ÁKK a tervezett 10 milliárdos eladási szintet 13 milliárd forintra emelte. A minimális hozam 7,9, a maximális 7,95 és az átlaghozam 7,93 százalékon alakult. A tartomány szűk, mely megnyugtató, ha a keddi kincstárjegyeladások kontextusában tekintjük az eladást. A hozamemelkedés így is igen magas: 76 bázisponttal nagyobb, mint az előző aukción kialakult átlaghozam.

A tíz éves kötvényekre 34,37 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, az ÁKK itt is megemelte a tervet 3 milliárd forinttal, így 13 milliárd forintnyit adott el a kötvényekből. A hozamok 8 és 8,12 százalék között szóródtak, az átlaghozam 8,08 százalékon alakult. A hozamemelkedés 79 bázispont a két héttel ezelőtti aukcióhoz viszonyítva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.