BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a Prémium kapós

Holnaptól indul az ötéves, inflációt követő kamatozású lakossági államkötvény jegyzése

Kifejezetten a lakosságot célozza meg új, ötéves államkötvényével az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK). A Prémium sorozat legújabb tagjának a jegyzése holnap indul, és a többi Prémium papírhoz hasonlóan az államkincstár fiókjaiban vásárolhatják meg ezeket a befektetők. A kötvény kamata az októberi inflációhoz illeszkedik, 3 százalékponttal haladja majd meg az áremelkedés ütemét, így az első évben 7,2 százalékot fizet a papír.

A 2015/I már a negyedik inflációkövető lakossági államkötvény, az első háromból csaknem 131 milliárd forintnyit adott el az ÁKK. Pedig az értékesítés nehezen indult be, az első, 2012-ben lejáró sorozatot, amely még 6 százalékponttal fizetett magasabb kamatot az inflációnál, hónapokon át alig vásárolták, csak az elmúlt év végén rohanták meg a forgalmazóhelyeket a befektetők. A következő, 2013 elején lejáró, hároméves kötvényből viszont annak ellenére, hogy csak 3 százalékkal fizet magasabb kamatot a pénzromlás üteménél, már több mint 73 milliárd forintnyi fogyott el, a siker olyan nagy volt, hogy kétszer is emelnie kellett a központnak a kibocsátott mennyiséget. Az idén augusztusban még egy hároméves Prémium kötvényt bocsátott ki az ÁKK, amelyből ez ideig csaknem 18 milliárd forintnyit jegyeztek le.

„Bár csak a kincstár hálózatában értékesítjük a Prémium kötvényeket, mégis jól fogynak” – mondja Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese, aki szerint az értékpapírok vonzerejét főleg a magas induló kamatok adják. Az ötéves futamidejű kötvényben pedig két okból is bíznak, egyrészt a szintén öt évre optimalizált futamidejű, tartós befektetési számlák miatt dönthetnek mellettük az ügyfelek, másrészt azért, mert az inflációhoz kötött kötvények minél hoszszabb futamidejűek, rendszerint annál jobban teljesítenek. A változó kamatozású kötvényt egyébként az ÁKK tapasztalatai szerint nemcsak a pénzügyekben óvatos kisbefektetők kedvelik, de előszeretettel vásárolják a kifejezetten szofisztikált befektetők, gyakran még a spekulánsok is.

A szakemberek szerint is kimondottan jó lakossági állampapír az inflációt követő kamatú kötvény. „Ha a Magyar Államkincstár biztosítja a likviditást, érdemes ezekbe befektetni, nincs bennük kockázat” – mondja Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Az új ötéves kötvény induló kamata viszont elmarad az ötéves fix kamatozású államkötvényekétől, amelyeket mostanában 8 százalék körüli hozammal jegyeznek le, így nem kizárt, hogy ha egy befektető viszonylag olcsón hozzájut a „normál” magyar államkötvényhez, jobban jár – teszi hozzá a szakember.

Míg a lakossági államkötvény-állomány szépen gyarapodik, és a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a harmadik negyedév végére megközelítette a 300 milliárd forintot, ami rekordnak számít, a kincstárjegyeknél fordított a helyzet. A jegybank adatai szerint rohamosan zsugorodik a háztartásoknál lévő állomány, október elejére már 400 milliárd forintnál is kevesebb ilyen papír volt a lakosságnál, holott néhány esztendeje még 1000 milliárd forintnál is többet tartottunk kincstárjegyekben.

A kisbefektetők bármelyik magyar állampapírt megvásárolhatják, de az ÁKK kifejezetten lakossági befektetőknek kétfélét árusít, a postán kapható kincstári takarékjegyet és a több nagyobb bank és takarékszövetkezet hálózatában elérhető kamatozó kincstárjegyet. Mindkét típusban 300 milliárd forint fölötti értékben volt lakossági megtakarítás a fénykorukban, mostanra viszont a kamatozó kincstárjegyek állománya már a 90 milliárd forintot sem éri el, kincstári takarékjegyben pedig alig 200 milliárd forint van. Az ÁKK szerint ennek az lehet az oka, hogy az értékesítő partnerek szívesebben kínálják az ügyfeleiknek saját szolgáltatásaikat, és a Magyar Posta is lelkesebben árulta az elmúlt időszakban az Erste Bank megtakarítási termékeit, mint az államadósság-kezelőét. HB

Leminősítésre hozamemelkedés

Csak néhány bázisponttal emelkedtek tegnap az állampapír-piaci referenciahozamok azután, hogy a Moody’s két fokozattal leminősítette Magyarország államadósságát.

A tíz- és tizenöt éves hozamok 8,06 százalékon állnak, a három- és ötéves hozam még 8 százalék alatt van.

A diszkontkincstárjegyek referenciarátája 5,8–6,1 százalék között van, ami azt jelzi, hogy néhány hónapon belül további kamatemeléseket vár a piac.

A tíz- és tizenöt éves hozamok 8,06 százalékon állnak, a három- és ötéves hozam még 8 százalék alatt van.

A diszkontkincstárjegyek referenciarátája 5,8–6,1 százalék között van, ami azt jelzi, hogy néhány hónapon belül további kamatemeléseket vár a piac. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.