BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágább a magyar adósság, mégis jól fogyott

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön államkötvényeket bocsátott ki 3, 5 és 10 éves lejáratra. A 45 milliárd forintnyi tervezett eladási mennyiségre a befektetők több mint 100 milliárd forintnyi ajánlattal jelentkeztek, de az adósságkezelő nem emelte meg az eredetileg tervezett kibocsátási mennyiséget. A hozamok 22 és 26 bázispont közötti emelkedést mutattak az előző kibocsátáséhoz képest.

A három éves lejáratú kötvényekre 52,08 milliárd forinttal jelentkeztek be, melyből az ÁKK 20 milliárdnyit fogadott el, a lefedettség 2,6-szoros. A hozamok szűk tartományban szóródtak: a minimális hozam 7,72, a maximális 7,79 és az átlaghozam 7,77 százalékon alakult. A hozamemelkedés 22 bázispont az előző hasonló futamidejű kötvényeladás átlagához viszonyítva.

Az öt éves állampapírokra 35,53 milliárd forint ajánlat érkezett, az adósságkezelő a tervezett 15 milliárd forintnyi kötvényt bocsátotta ki. A túljegyzés mértéke 2,36-szoros. A hozamok nagyobb intervallumban mozogtak, mint a három éves papíroknál: a minimális hozam 7,6, a maximális 7,92 és az átlaghozam 7,91 százalék lett. A hozam 26 bázisponttal emelkedett a két héttel ezelőttihez képest.

A hosszú, tíz éves kötvényekből 10 milliárd forintnyit adott el az adósságkezelő, valamivel több, mint kétszeres lefedettség mellett. A hozamok 7,97 és 8,08 százalék között szóródtak, az átlaghozam is 8 százalék felett alakult: két bázisponttal. A hozam 25 bázisponttal emelkedett az előző kibocsátáséhoz képest.

Lehetett számítani arra, hogy a hozamok emelkedni fognak: a Fitch Ratings leminősítése óta ez az első államkötvényeladás. A kereslet magas volt, így ez nem befolyásolhatta az eladás sikerességét. A hozamemelkedés meghaladja a 0,2 százalékot mindhárom futamidejű kötvény tekintetében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.