BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágult a magyar adósság finanszírozása, de veszik a papírokat

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) jelentős kereslet mellett értékesítette a 3, 5 és 10 éves államötvényeket. A kibocsátás előtt a magyar és lengyel 10 éves állampapírok közötti hozamkülönbség két hónapos csúcsra került. Ez előrevetítette, hogy az előző aukcióhoz képest megemelkedhet a hozam.

A magyar kötvénykibocsátás előtt több mint két hónapos csúcsra emelkedett a magyar és lengyel 10 éves állampapírok közötti hozamkülönbség, amelyet az a spekuláció is fűthetett, hogy a magyar államháztartási hiány lefaragására tett erőfeszítések csökkenhetnek. A magyar hosszú kötvények 119 bázisponttal magasabb hozamon álltak a lengyelnél.

„A költségvetési csomagot megvalósítási kockázatok övezik” – mondta Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Budapesti közgazdásza a Bloomberg hírügynökségnek egy telefonos interjúban. „Előfordulhat, hogy a kormány nem valósít meg mindent, ahogyan tervezte” – tette hozzá.

Elisabeth Andrew, a Nordea Bank koppenhágai stratégája egy elemzésében azt írta, hogy a magyar deviza nyomás alá kerülhet fokozott kockázatkerülés esetén, különösen a perifériális euróövezeti államok miatt.

A Bloomberg emlékeztet: a magyar kormány megvette a 21,2 százalékos Mol részvénycsomagot egy orosz olajcégtől, a Szurguttól 1,88 milliárd euróért a múlt héten. A vásárlás csökkentette a devizatartalékot – mondta Árokszállási. Hozzátette: sokkal fontosabb lett, hogy a kormány bemutassa a piacnak, miként éri el a költségvetési egyensúlyt hosszabb távon. Az Orbán-kormány csökkenő népszerűsége csökkentheti a kiadások lefaragása iránti szándékát – magyarázta az elemző.

Hogyan alakult az aukció?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 3, 5 és 10 éves államkötvényeket értékesített csütörtökön. A kibocsátást jelentős túljegyzés mellett bonyolította le az adósságkezelő.

A 3 éves kötvényekre 41,38 milliárd forintnyi ajánlattal jelentkeztek be az elsődleges forgalmazók, amely valamivel több mint kétszeres túljegyzésnek felel meg, azonban az ÁKK nem emelte meg az eredetileg tervezett 20 milliárd forintos kibocsátási mennyiséget. A minimális hozam 6,61, a maximális 6,7, míg az átlagos hozamszint 6,68 százalékon alakult. A hozam 20 bázisponttal emelkedett az előző, hasonló futamidejű kibocsátás átlagos hozamszintjéhez képest.

Az 5 éves kötvényekre (a 3 éveshez képest) meglepően nagy kereslet mutatkozott: a befektetők 100 milliárd forintnyi ajánlattal jelentkeztek be az adósságpapírokért, amely közel hétszeres túljegyzésnek felel meg, és a hatalmas érdeklődés láttán a kibocsátó a tervezett 15 milliárd forintos értékesítési szintről 7,5 milliárddat több ajánlatot fogadott el, így 22,5 milliárd forintnyi 5 éves papírt bocsátott ki. A hozamok igen szűk tartományban szóródtak: 7 és 7,02 százalék között, 7,01 százalékos átlagos hozamszinttel. A hozam 15 bázisponttal emelkedett a két héttel ezelőtti kibocsátáson kialakult átlagos szinthez képest.

A 10 éves állampapírokat is kifejezetten nagy érdeklődés mellett adta el az ÁKK. Az elsődleges forgalmazók 37,63 milliárd forintnyi adósságpapírt vettel volna, így a tervezett 10 milliárd helyett 15 milliárd forintnyi hosszú lejáratú papírt dobott piacra az adósságkezelő. A minimális hozam 7,16, a maximális 7,2, míg az átlagos hozamszint 7,19 százalékon alakult. A hozam 17 bázisponttal lett magasabb az előző aukción kialakult átlagos szintnél.

A magyar állampapírok iránti jelentős kereslet továbbra is megnyugtató, azonban a hozamok 15-20 bázisponttal ugrottak az előző kibocsátáshoz képest. Mindhárom kötvénytípus átlagos hozamszintje emelkedett, azonban egy aukcióból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.