BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdektelenségbe fúlt a Rába-közgyűlés

Határozatképtelen volt a Rába pénteki győri közgyűlése, de a megismételt közgyűlésen a kisrészvényesek már nem okozhatnak meglepetést az MNV-nek.

A szavazati joggal rendel­kező 12 925 millió részvény 33,4 %-a képviseletében jelentek meg a befektetők a közgyűlésre, ho­lott az éves rendes közgyűlés határozatképességéhez 50%-ra +1 szavazatra lett volna szükség.

A megismételt közgyűlés áp­­rilis 19-én lesz, ami azért is érdekes, mert az előző ­napra ígérte az Európai Bizottság a négy hónappal ezelőtti állami részvényvásárlás jóváhagyását. Ha ez ­valóban időben megtörténik, akkor 19-én 22,1%-ra fog ­csökkenni a Rába-részvények közkéz­hányada, de az uniós verseny­felügyeleti eljárás lezárultáig ez 84%, ­állami tulajdonban pedig 16% van. Pénteken ­tehát sok mindent megváltoztathattak volna a kisrészvényesek, ha nagy számban képviseltették volna magukat, akik éltek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által a Rába-részvények megvásárlására tett ajánlattal.

Intézményi körökben ugyanis korábban felmerült az aggodalom, hogy ha a kistulajdonosi csoport minden tagja regisztrálja magát a közgyű­lésre, meglepetést okozhatnak az államnak. Az említettek nem is tétlenkedtek, és széles körben mozgósítottak a közgyűlési részvételre – akár ­személyesen, akár meghatalmazott útján. A Rába Járműipari Holding Nyrt.-ben együttesen a szavazatok 1,33%-val rendelkező kisrészvényesi csoport be is jelentette, hogy a közgyűlés berekesztéséig részvényeik­kel összehangolt magatartást gyakorol.

Határozati javaslatot tettek, hogy a közgyűlés utasítsa az igazgatóságot a cég 2011. évi évi beszámolójának a befektetési ingatlannal kapcsolatos számviteli politika és nyilvántartás visszamenőleges megváltoztatását követő újbóli elkészítésére. A Rába igazgatósága szerint azonban ez nem tartozik a közgyűlés hatáskörébe.

Dinamikus év végi erősödés

A Rába az elmúlt év utolsó negyedévében 26%-kal 12,94 milliárd forintra növelte bevételét az egy évvel korábbi bázishoz képest.

A negyedév során az üzemi eredmény meghaladta a 1,7 milliárd forintot, ami 187%-os bővülést jelent.

Az egész évben a Rába 9,9%-kal több, 39,3 milliárd forint árbevételre tett szert. Ugyanakkor 23%-kal magasabb, 3,85 milliárd forint lett az EBITDA-eredménye. A győri társaság adózott eredménye tavaly 465 millió forintra ­rúgott.

Demeter Kálmán Dinamikus év végi erősödés A Rába az elmúlt év utolsó negyedévében 26%-kal 12,94 milliárd forintra növelte bevételét az egy évvel korábbi bázishoz képest.

A negyedév során az üzemi eredmény meghaladta a 1,7 milliárd forintot, ami 187%-os bővülést jelent.

Az egész évben a Rába 9,9%-kal több, 39,3 milliárd forint árbevételre tett szert. Ugyanakkor 23%-kal magasabb, 3,85 milliárd forint lett az EBITDA-eredménye. A győri társaság adózott eredménye tavaly 465 millió forintra ­rúgott.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.