BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hasznot hoztak az alapok

Jól jártak, akik befektetési alapokba fektették tavaly a pénzüket, ugyanis a hozam szempontjából kiváló évet zártak a konstrukciók. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint 325 befektetési alap ért el pozitív hozamot 2009-ben, miközben mindössze 35 került mínuszba. Ezek egy része egyébként olyan ingatlanalap vagy ingatlanalapba fektető konstrukció volt, amelyet tavaly év elején leértékeltek.

A legmagasabb hozamok a részvényalapoknál keletkeztek, a tavaly több mint 70 százalékot emelkedő BUX-ot követő konstrukciók 65-75 százalékot szedtek magukra. Még komolyabb hozamot ért el néhány részvénytúlsúlyos alap. A kategórián belül a Dialóg két konstrukciója vitte el a pálmát: az ingatlanfejlesztő részvényalap 139, a Konvergencia pedig csaknem 90 százalékos hozamot ért el. Több mint 75 százalékos nyereséggel a toplista élvonalába kerültek még az Aegon Russia és IstanBull alapjai, valamint az OTP DWS feltörekvő piaci részvényalapja is.

A kötvénypiac emelkedéséből is profitálhattak a befektetők: a legjobb kötvényalapok 20 százalék körüli hozamot produkáltak. Az OTP Alapkezelő alapjai teljesítettek a legjobban a hosszú és a rövid kötvényalapok kategóriájában is: a Maxima több mint 19, az Optima 21 százalékot meghaladó hozamot ért el.

A származtatott alapok teljesítménye vegyesre sikeredett. A Concorde alapjainak többsége magas hozamot ért el, és az OTP származtatott kötvényalapjaira sem lehetett panasz, néhány abszolút hozamú konstrukció teljesítménye azonban még az állampapírokba fektető alapokét sem érte el, a Generali abszolút hozamú alapja például mindössze 5,1 százalékot szedett magára, az Access-BMW pedig mínuszban zárt. A tavalyi év nem csak a hozamok terén alakult kedvezően a befektetési alapkezelők számára. Az alapkamat és a betéti kamatok csökkenése a befektetőket ismét az alapok felé irányította, a MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég adatai szerint tavaly szinte minden alapkategóriába komoly összeg áramlott be. Az egyetlen kakukktojás az ingatlanalapok kategóriája volt, ebből csaknem 100 milliárd forintot vontak ki a 2008-as novemberi felfüggesztés, majd árfolyamcsökkenés után csalódott kliensek.

A likviditási és pénzpiaci alapok ezzel szemben 124,3 milliárd forint friss tőkét vonzottak tavaly. A kötvényalapok is sok tőkét gyűjtöttek, igaz, a gyarapodás nem érintett minden konstrukciót. A rövid kötvényalapokba például 32,3 milliárd forint került tavaly, de ez főleg annak köszönhető, hogy az OTP Optima több mint 34 milliárd forintot gyűjtött. A hosszú kötvényalapoknál pedig a tőkebeáramlás az Aegon csoporton belüli átalakításoknak köszönhető, amelyek során egyes eszközalapok vagyona befektetési alapokba – köztük az Aegon hosszú kötvényalapjába – került. A származtatott alapok csaknem 10 milliárd, a részvénytúlsúlyosak több mint 13 milliárd forintot vonzottak tavaly. HB

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.