BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélybe lökték a hazai piacot

Meredek eséssel indult a múlt hét a hazai börzén, a március eleji emelkedés után az eladók vették át az irányítást a BUX indexben, és így a pozitív mozgás nagy részét leradírozta a piac



Két héttel ezelőtt még a nemzetközi börzékkel mozgott együtt a BUX, de múlt héten elromlott a hangulat, és látványosan szétvált a hazai piac mozgása a nemzetközi börzéktől. A BUX megérintette a 18 370 forintnál található februári mélypontját, ahol megérkezett a fordulat, és a múlt csütörtöki emelkedő nap után a hét elején is folytatódhat a javuló hangulat. A piac továbbra is törékeny, például egy újabb forintgyengülési hullám ismét a mélybe lökhetné a részvényárfolyamokat.

A rohamtempóban gyengülő forint, és a devizahitelek forintosításával kapcsolatos hírek nyomták mélybe az árfolyamokat. Ezekre a hírekre legérzékenyebben az OTP reagált, így a bankpapír volt a múlt hét egyik nagy vesztese, és a nemrég még 4 950 forint környékén tartózkodó kurzus 4 550 forintig zuhant, ahonnan sikerült elrugaszkodnia. A másik nagy blue chip, a Mol sem úszta meg esés nélkül a múlt hetet: a 16 900 forint környékén húzódó támaszt érte el a kurzus, és a technikai kép továbbra sem mutat fordulós jelzést. Még ennél is gyengébben teljesített a Richter: az árfolyam 15 hónapos mélypontra süllyedt, és a 34 200 forintos támasz szignifikáns törésével, további 500 forintos tér nyílna lefelé.

Mindezek alapján nehéz pozitív képet festeni a hazai piacról, pedig a nemzetközi börzéken meglehetősen jó hangulat uralkodik. A német DAX index pár napig pihenő üzemmódba kapcsolt, de múlt hét második felében már az élénkülés jeleit láthattuk. Az index közelíti a történelmi csúcsát, ami 8 151 pontnál található.

A kedvező amerikai kiskereskedelmi adatok segítették az emelkedést a hét második felében, így a tengerentúli Dow Jones index újabb történelmi magasságba emelkedett, és korrekció nélkül erősödik már egy ideje. Az S$amp;P500 is csak hajszálnyira van a mindenkori maximumától. Érdemes megfigyelni a VIX indexet, mert a piac volatilitását jelző mutató 2007 óta nem látott mélységben tartózkodik. A „félelemindex” alacsony értéke nyugalomról árulkodik, és azt jelzi, hogy a trend stabil. A jelenlegi, 12-nél kisebb értékeket legutóbb 2007-ben, a válság előtti csúcspont környékén láthattunk, ami óvatosságra inthet. Természetesen ez nem utal egyenesen arra, hogy elérték a piacok a tetejüket, de a VIX index 6 éves mélypontja mindenképp figyelmeztető jelzés.

Gyenge kilátások az E.On-nál

Az E.On hozta az elemzők által várt számokat 2012-ben, a kilátások azonban nem biztatóak. A 132,1 milliárd eurós árbevételhez 4,2 milliárd eurós nettó adózott eredmény társult, és idén ez 2,2 és 2,6 milliárd euró között alakulhat, az osztalék nagysága pedig akár le is feleződhet a jelenlegi 1,1 euróról. Három évvel ezelőtt 400 millió euróért építtetett gázerőművét pedig bezárja a veszteséges működés miatt.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.