BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot drágult a magyar adósság finanszírozása

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adataiból kiderül, hogy a magyar kötvények hozama jelentősen emelkedett a tegnapi szintekhez képest az állampapírok másodpiacán.

A rövid, éven belüli kincstárjegyek hozama lényegében nem változott: 0-3 bázispontos eltolódás következett be felfelé.

A 3 éves államkötvények hozama 6,74 százalékra ugrott, mintegy 18 bázisponttal. Az ennél hosszabb lejáratú állampapírok hozama majdnem egyaránt 23 bázisponttal mozdult el. Az 5 éves kötvények 7,19, a 10 éves papírok 7,46, és a 2028-ban lejáró adósságpapírok hozama 7,45 százalékra kúszott fel.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak azt mondta, hogy teljes egészében külső tényezők okozták a hozamok emelkedését és a forint gyengülését is.

A görög válsággal kapcsolatos aggodalmak a meghatározóak. A mai nap folyamán a piac vár bejelentést a görög privatizációval és a megszorításokkal kapcsolatban a pénzügyminisztertől – mondta az elemző, hozzátéve, hogy „a piac elég szkeptikus” a görögökkel szemben.

A globális kockázatkerülés és az óvatosság felé mozdulás a meghatározó – magyarázta. Az euró 1,435-ös szintről 1,42 alá ereszkedett a dollárral szemben. „Az elmozdulás hatást gyakorolt a forintra is” – tette hozzá Jobbágy Sándor.

Történelmi mélyponton a forint - Mi történt?

Kiemelte: a piaci aggodalom a hozamgörbe hosszú oldalára gyakorolt hatást, a rövid oldal már egy jó ideje stabil.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.