BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem jött be a papírforma

Az idén árupiaci ralit vártak az elemzők. Az év eleje a várakozásoknak megfelelően alakult, később azonban különféle események mind a kőolaj, mind a réz piacán keresztülhúzták a számításokat.

Komoly meglepetéseket okozott a nyersanyagpiac az idei első fél évben a befektetőknek. Az első negyedév végén még mindenki szentül hitte, hogy a nyersanyagárak, különösen a kőolaj ára tovább emelkedik. Az arab országokban kitört megmozdulások csak erősítették ezt a hitet, és a Japánban bekövetkezett atomkatasztrófa sem rengette meg a piacot. Úgy tűnt, a nyersanyagárak meg sem állnak a 2008. nyári szintekig, amikor is a kőolaj hordónkénti ára 149 dolláron tetőzött.

Áprilisban már 127 dollárba került a fekete arany hordója, de még a hónap vége előtt bekövetkezett egy komolyabb korrekció. Az áresés az ezüst piacán kezdődött, a nemesfém ára több mint 30 százalékot zuhant, unciánként 33 dollárra. Ez az esemény pedig kiütötte a többi terméket is az árupiacon, a kőolaj ára például április végére 110 dollárra csökkent. A befektetők többsége egyébként nem vette észre a közelgő korrekció jeleit – mondta a Citiwire-nek nyilatkozó Daniel Wills, az ETF Securities vezető elemzője. Figyelmen kívül hagyták például, hogy egyes fejlett országok gazdasága sérülékeny, csak az ezüst piacán bekövetkezett árzuhanás nyitotta fel a szemüket.

A magas kőolajár egyébként veszélyes, hiszen megállíthatja a gazdasági növekedést, és a fekete arany még az áprilisi korrekció után is aggasztóan drága maradt. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) például úgy becsüli, 10 dollárnyi növekedés a kőolaj árában 0,3 százalékkal vetheti vissza az Egyesült Államokban a termelést. A tavaszi magas kőolajárat egyébként nem is annyira a kereslet/kínálat alakulása okozta, hanem az, hogy az Egyesült Államok kvantitatív könnyítési politikája miatt rengeteg pénz ömlött a gazdaságba, és ez meggyengítette a dollárt.

A kőolaj árának az adott később újabb lökést, hogy az OPEC júniusi ülésén kiderült, az olajhatalmak nem tudják emelni a kitermelést. Félő volt viszont, hogy a világ gazdaságainak növekedése a drága kőolaj miatt megtorpan, így végül az IEA avatkozott be a folyamatokba, felajánlva 60 millió hordónyi fekete aranyat, csaknem 10 százalékkal csökkentve így az árakat. A beavatkozás arra is jó volt, hogy elvette a spekulánsok kedvét attól, hogy felhajtsák a kőolaj árát, hiszen az IEA máskor is beavatkozhat hasonlóképpen.

A réz árával kapcsolatos várakozások is megdőltek az első fél évben. A befektetők emelkedésre számítottak, ám a világ legnagyobb rézfogyasztójának számító Kína lefelé módosította a 2010-ben felhasznált mennyiséget, és ez letörte az árakat. A vörös fémmel kapcsolatos előrejelzések a mai napig ellentmondásosak. A jelenleg nagyjából 9000 dollár/tonna áron forgó fémtől a Capital Economics azt várja, hogy 7500 dollárra esik az ára, a Goldman Sachs ezzel szemben 11 ezer dolláros árat vár 2012-re.

Az egyetlen biztos pontnak az arany tűnik az árupiacon. A nemesfém biztonságos menekülő eszköznek látszik, úgy tekintenek rá, mint az egyetlen fizetőeszközre, amelyet egyik kormány sem képes elértékteleníteni. Az idén az ára több mint 7 százalékot emelkedett, és úgy tűnik, unciánként stabilan 1500 dollár fölött is maradhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.