BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyerni az ingadozáson

Kockázatos eszközökkel lehet sokat keresni a gyakran változó piacokon

Befektetés. Itt a második negyedéves gyorsjelentési szezon, ilyenkor elég gyakran váltanak irányt a tőzsdék, attól függően, hogy kellemes vagy kellemetlen meglepetést okozott-e egy-egy fontosabb cég az eredményeivel. Vannak olyan szakemberek, akik éppen ezért nem is javasolják ebben az időszakban a részvénybefektetéseket. „A kisbefektetőknek mostanában csak óvatosan kellene a piacon sertepertélniük” – mondja például Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember szerint legfeljebb akkor érdemes egy-egy részvényt megvásárolni, ha az nagyon alulértékelt, a nagyon túlértékelt papírok esetében pedig érdemes lehet esésre fogadni.

Több szakember is egyetért abban, hogy az ingadozásból profitálni igazán csak kockázatos eszközökkel lehet. Ahogy az elmúlt időszakban láthattuk, a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX több százalékot is emelkedhet vagy süllyedhet naponta, ezen az ügyes és szerencsés „daytrade-elők” sokat kereshetnek. Az egyedi részvények mellett az átlagosnál ingadozóbb, például feltörekvő részvénypiacokon befektető alapokkal is lehet hasonló játékot játszani – mondja Cserháti András, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezető termékmenedzsere. Ezt azonban az alapkezelők nem szeretik, sőt egyes piaci szereplők egyes konstrukcióknál még büntetődíjat is kivetnek azokra a kliensekre, akik nagyon gyorsan, a vásárlás utáni egy-két héten belül visszaváltják a befektetési jegyeiket. Az alapok tőkéjének megóvásával egyébként azokat a befektetőket is próbálják megvédeni, akik hosszabb távra vásárolták a befektetési jegyeiket.

Ha végképp kitör a pánik a tőzsdéken, és extrém módon megnő a volatilitás, a kifejezetten a piacok ingadozását követő, úgynevezett félelemindexek megvásárlásával is lehet nyerni. Az amerikai S&P 500 volatilitását az úgynevezett VIX méri, a frankfurti börzéét pedig a VDAX, mindkettőnek az emelkedésére lehet spekulálni tőzsdén kereskedett alapokon (ETF) keresztül. Ezek az – egyébként magas kockázatú – alapok jellemzően akkor teljesítenek a legjobban, amikor a részvénypiaci mutatók esnek.

A forint árfolyama is sokat ingadozott az elmúlt napokban, volt, hogy egyetlen nap alatt 10 forintot is drágult az euró. Ezt is ki lehet használni, ha a kereskedési sáv megfelelő pontjain vásárolja és adja el a befektető az uniós fizetőeszközt. Az eurót Czachesz szerint 275 forint környékén érdemes beszerezni, 290 forintnál pedig érdemes eladni a közös európai pénzt.

A devizapiaci spekulációk is meglehetősen kockázatosak, a hazai befektetők többsége viszont éppen hogy a biztonságra törekszik. Számukra a jelenlegi helyzetben inkább az a kérdés, hogyan lehet védekezni a piacok kilengései ellen. Aki a forint gyengülésétől tart, annak Cserháti olyan külföldi piacokon befektető alapokat ajánl, amelyek nem fedezik a devizakockázatokat. Ezeknek az egyik előnye, hogy a forint gyengülése esetén még akkor is nyerhet rajtuk a hazai befektető, ha a bennük lévő eszközök árfolyama az eredeti devizában éppen esik.

„Az is jó megoldás lehet ilyenkor a kockázatok kezelésére, ha az ügyfél aktívan kezelt abszolút hozamú alapot választ, így a döntéseket a nehéz időkben az alapkezelők szakembereire bízza” – mondja Varga Zalán, az Erste Alapkezelő Zrt. értékesítési és termékfejlesztési igazgatója. HB






Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.