BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási roham a magyar kincstárjegyekért

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 60 milliárd forintnyi diszkont-kincstárjegyet értékesített a tervezett 50 milliárd helyett. A hozam is kedvezően alakult a kibocsátáson.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 6 hetes, likviditási diszkont-kincstárjegyeket értékesített hétfőn. Az adósságkezelő 10 milliárd forinttal megemelte az eladási mennyiséget: a tervezett 50 milliárd helyett 60 milliárd forint értékben adta el a jegyeket. A túljegyzés mértéke meghaladta a háromszoros szintet.

A hatalmas kereslet láttán nem csoda, hogy az ÁKK többet adott el a papírokból: az elsődleges forgalmazók 151,7 milliárd forintnyi jegyet vásároltak volna.

A hozam 5,97 és 6 százalék között szóródott, és az átlaghozam a maximális hozam szintjén alakult. Az elfogadott ajánlatok hozama szűk intervallumban szóródott úgy is, hogy az adósságkezelő jóval több kincstárjegyet adott el a vártnál. Az előző hasonló futamidejű kibocsátáshoz képest 1 bázisponttal mérséklődött a hozam.

A 6 százalékos áltagos hozamszint azt jelzi, hogy a piaci szereplők nem várnak jegybanki kamatemelést. Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa tavaly novemberben kezdett kamatemelési ciklusba. Akkor minden idők legalacsonyabb szintjéről, 5,25 százalékról emelt a tanács 25 bázisponttal elsősorban az inflációs kockázatok miatt. A sorozatos kamatemelés februárra állt meg: 6 százalékon hagyta a tanács a kamatszintet.

Nem látható az sem, hogy a piac ideges lenne a várhatóan holnap bejelentésre kerülő 600-800 milliárd forintos strukturális reformcsomag kapcsán.

Orbán-csomag Matolcsytól - Már csak egyet kell aludni

A kereslet töretlen a magyar papírok iránt: a múlt héten az adósságkezelő az államkötvényekből is többet értékesített, mint tervezte.

Széttépték a befektetők a magyar kötvényeket

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.