BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Padlón vannak a tőzsdei kibocsátások

Bár a részvénypiacok mostanra kiheverték az év első hónapjainak viharait, a vállalatok egyelőre vonakodnak attól, hogy részvényeiket nyilvános kereskedésbe vezessék be. Eddig a korábbi évek adatának csak a töredéke volt a globális IPO-piac.

Az idei év meglehetősen gyászosan alakul a világ legfejlettebb tőkepiacán, az Egyesült Államokban. Januárban Amerikában egyáltalán nem volt tőzsdei kibocsátás, azóta pedig a kibocsátási aktivitás nagyjából a harmada annak, ami az év ezen időszakában általában jellemző – derült ki a Dealogic adataiból.

Azt, hogy az év hátralévő része milyen lesz, nagyban eldöntheti majd az előttünk álló hónap, június ugyanis jellemzően az egyik legsűrűbb szokott lenni a tőzsdei bevezetéseknél. 1993 óta az év ezen hónapjában átlagban 32 nyilvános kibocsátás keretében 5,7 milliárd dollár értékű tőkebevonás történt a Dealogic statisztikái alapján. Ez a kibocsátás összértékét tekintve november és október után a harmadik legmagasabb, a kibocsátások száma alapján pedig csak november előzi meg.

Már most felmerült jó néhány olyan vállalat neve, amely májusban vagy júniusban tőzsdére mehet. Az egyik a US Foods, amely a napokban nyújtotta be tervezett részvénykibocsátásának frissített adatait az amerikai tőzsdei felügyelethez. A cégnek kockázati tőkebefektetők a nagytulajdonosai, meg nem erősített információk szerint pedig még a háborús hősök emléknapja (május utolsó hétfője) előtt értékesítenék a részvényeket. Más kockázati tőkebefektetők által tulajdonolt cégek is tervezik a tőzsdére lépést, mint például az AdvancePierre Foods, a Gypsum Management & Supply vagy a Blue Coat Systems.

Ha a június is csalódást okoz a tőzsdei kibocsátásoknál, akkor a nyár további részében sem várható sok jó, ez az időszak is csendes lehet ebben az esetben. 1993 óta augusztusban átlagban 2,7 milliárd dollár értékű tőzsdei tőkebevonás történt, átlagosan 22 tranzakció során. Ez lényegesen elmarad a havi átlagos 4,5 milliárd dolláros forrásbevonástól. Ősszel az éves szezonalitást tekintve jellemzően felpörög a tőzsdei kibocsátási aktivitás, idén azonban Amerikában elnökválasztás lesz, ami könnyen kivárásra ösztönözheti a cégeket.

Az is nagy kérdés, hogy milyen adósságállomány mellett találják egyáltalán érdekesnek az új kibocsátásokat a befektetők. Jobb időszakokban jellemzően hajlandók voltak megvenni olyan kibocsátásokat, amelyeknél az adósságállomány a vállalat éves profitjának több mint ötszöröse volt. A jelenlegi környezetben azonban nem tudni, hogy a befektetők megvesznek-e olyan cégeket, amelyeknél az említett arány több mint négyszeres.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.