BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Portugália nem nyugtatta meg a piacot

A kötvények hozama jelentően emelkedett, de sikerült eladni az állampapírokat Portugáliának. A hozamszint azonban elemzők szerint nem fenntartható, így nemzetközi segítségre szorulhat az ország.

A portugál kötvények hozama emelkedett a szerdai aukción, amikor az ország 1 milliárd euró értékben adott el 2013-ban lejáró, két éves állampapírokat.

A kötvények 2013 szeptemberében járnak le, és az átlagos hozamszint majdnem elérte a 6 százalékot. A hozam 5,993 százalékon alakult.

Az előző, hasonló futamidejű kibocsátáson tavaly szeptember 8-án 4,08 százalékon állt a hozam, így azóta majd két százalékos emelkedés következett be.

A lefedettség csupán 1,6-szoros szinten alakult, miközben a korábbi eladásnál 1,9 százalékot mértek.

Norbert Aul, a Royal Bank of Canada londoni közgazdásza szerint a „kötvények hozamszintje nem fenntartható”, az adósság refinanszírozása egyre nehezebbé válik az áprilisi és a júniusi aukción, ezért valószínűleg Portugália pénzügyi segítségre szorul – összegezte a folyamatokat az elemző.

A görög 10 éves állampapírok hozama 50 bázisponttal (!) emelkedett tegnap 12,83 százalékra: látható, hogy a piaci szereplők az adósság újrastrukturálását árazzák.

Portugáliának szuverén módon kell döntenie arról, képes-e megoldani egyedül gazdasági problémáit, vagy az EU-hoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul segítségért – mondta el José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tegnap az Európai Parlamentben (EP) a gazdasági kormányzásról tartott vitán.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.