BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Széttépték a befektetők a magyar kötvényeket

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 3, 5 és 15 éves államkötvényeket bocsátott ki csütörtökön. A rövidebb futamidejű papírokra hatalmas volt a kereslet, így az ÁKK több állampapírt bocsátott ki, mint ahogy eredetileg tervezte.

A 3 éves államkötvényekből 94,67 milliárd forint nyújtottak be ajánlatokat az elsődleges forgalmazók, így az adósságkezelő megemelte az eladási szintet 10 milliárd forinttal, és 30 milliárdnyi kötvényt adott el. A hozamok 6,98 és 7 százalék közötti, meglehetősen szűk tartományban szóródtak, az áltagos hozam 6,99 százalékon alakult. A túljegyzés mértéke majdnem ötszörös szinten alakult. A hozam 3 bázisponttal emelkedett a két héttel ezelőtti kibocsátáshoz képest.

Az 5 éves kötvényekre 79,91 milliárd forintnyi ajánlattal jelentkeztek be a forgalmazók, és a nagy keresletre való tekintettel az eredetileg tervezett 15 milliárdról 22,5 milliárd forintra emelte az ÁKK az eladási szintet. A minimális hozam 7,38 százalék, a maximális hozam 7,4 százalék, míg az átlaghozam 7,39 százalék lett. A hozam 17 bázispontot emelkedett az előző, hasonló futamidejű kibocsátás hozamához képest.

A 15 éves államkötvényekből is többet vettek volna, mint az adósságkezelő eladni kívánt. Az elsődleges forgalmazók 17,96 milliárd forintnyi állampapírra nyújtották be igényüket, az ÁKK tartotta magát a 10 milliárd forintos eladási mennyiséghez. A hozamok 7,52 és 7,57 százalék között szóródtak, az áltagos hozamszint 7,55 százalékon alakult. A hozam 52 bázisponttal emelkedett, igaz, az idén még nem adott el az ÁKK 15 éves kötvényeket.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulatban tehát összességében kedvező, hogy jelentős kereslet mellett adta el Magyarország az államkötvényeket. A 3 és 5 éves kötvények hozama nem emelkedett jelentősen, egyedül a 15 éves állampapírok hozama növekedett meredeken.

Az adósságkezelő a nem kompetitív délutáni aukción 9,7 milliárd forint értékben adott el 3 éves kötvényeket és 8,2 milliárd forintért 5 éves kötvényeket. Az ÁKK-nak 3,1 milliárd forintnyi 15 éves kötvényt is sikerült értékesíteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.