BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra csillognak a nemesfémalapok

Befektetés. A nemesfémpiaci részvényalapok teljesítménye volt a legjobb novemberben – írja a kanadai Globe Investor. Az ebbe a kategóriába sorolható alapok átlagosan 15,6 százalékos hozamot értek el a 11. hónapban, ez pedig leginkább annak köszönhető, hogy az arany ára novemberben folyamatosan döntötte meg a rekordjait, így a hónap végén már 1180 dolláros unciánkénti áron kereskedtek a sárga fémmel. Több befektetési alapnak sikerült túlszárnyalnia az iShares CDN Gold Sector tőzsdén kereskedett alapot (ETF). Ez az ETF a vagyon csaknem felét olyan nagyvállalatokba fekteti, mint a Barrick Gold, a Goldcorp és a Newmont Mining, és ezzel 15,3 százalékos hozamot ért el novemberben.

A legnagyobb nyertesei viszont a ralinak azok az alapok lettek, amelyek inkább a kisebb és közepes kapitalizációjú cégek részvényeibe tették a befektetők pénzét. A prímet a Sentry Select Precious Metals Growth alap viszi, amely a múlt hónapban 22,3 százalékot szedett magára, az ezüstérmes pedig a Sprotts Gold and Precious Metals Fund lett, szintén 20 százalékot meghaladó hozammal. A Sentry Selectet kezelő portfóliómenedzser, Kevin McLean egyébként a csökkenő kitermelés miatt bízott abban, hogy drágul majd az arany. A szakember a korábbi esztendőkben 100 dolláros évenkénti áremelkedésre számított az arany piacán, újabban azonban már úgy vélekedik, a következő években ennél dinamikusabb ütemben is nőhet a nemesfém ára.

A nyersanyagalapokra is kedvező hatással volt az aranyrali, ezek árfolyama 4,6 százalékkal emelkedett egy hónap alatt Kanadában. Sőt, a nemesfém világpiaci árának felfutásából a magyarországi nyersanyagpiaci alapok is profitáltak, a Bamosz adatai szerint novemberben az MKB és a CIB Nyersanyag Alapok Alapja konstrukciói is bekerültek a legmagasabb hozamúak közé. Az MKB alapja 5,64, a CIB-é 4,54 százalékot szedett magára novemberben. Az árfolyam-emelkedés egyébként folytatódhat, az év utolsó hónapjának első napjaiban ugyanis tovább drágult az arany. A nemesfém unciánkénti ára ezen a héten áttörte az 1200 dolláros lélektani határt, tegnap lapzártánkkor éppen 1218 dolláron kereskedtek vele. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.