BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piaci átlagnál gyorsabban növekszik a Signal Biztosító

A magyarországi biztosítási piac mérete már a negyedik éve csökken. Tavaly mindössze 768 milliárd forint volt a hazai biztosítók díjbevétele, ez 6,5 százalékkal alacsonyabb a 2011-ben elért forgalomnál – hangzott el a Signal Biztosító tegnap rendezett sajtóbeszélgetésén. „Mindenki várja, hogy mikor ér véget a biztosítási piac csökkenése” – mondta az események Kálózdi Tamás, a társaság elnök-vezérigazgatója. A biztosítási piac a szakember szerint hűen követi a gazdasági folyamatokat, a beruházások volumene, a lakossági megtakarítások mennyisége hatással van a méretére. Tavaly a vagyonbiztosítási piac főleg azért csökkent, mert a fokozódó árverseny miatt estek az átlagdíjak. Az életbiztosítási piac a lejáró és meg nem újított szerződések miatt zsugorodott.

Miközben azonban a piac egésze csökkent, a Signal 6,3 százalékkal 13,9 milliárd forintra növelte a díjbevételeit, és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piac kivételével minden fontosabb szegmensben felülteljesítette a piacot. A kgfb-ben mostanra olyan alacsonyak lettek az átlagdíjak, hogy az agresszív árversenybe már nem akart beszállni a cég – mondta Kálózdi. A Signal is csökkentette a díjait a többi biztosítóhoz hasonlóan, de fontosnak tartják azt is, hogyan alakul a kárhányad, hogy ne legyen az üzletág veszteséges. Az árcsökkenés egyébként részben indokolt, hiszen a magas benzinárak miatt kevesebbet autóznak az emberek, az utak minősége is javult, és a szigorodó bírságok is csökkentették a balesetek számát. A kárcsökkenés azonban Kálózdi szerint nem volt olyan mértékű, ami a teljes árcsökkenést indokolni tudná. A biztosítók is kezdik ezt érezni, ez is az oka annak, hogy a legújabb hirdetményekben már emelkednek a tarifák. A vagyonbiztosítások terén a lakásbiztosítási piacon viszont több mint 10 százalékkal nőtt a Signal díjbevétele tavaly, és ebben nincs benne az Axától átvett mintegy 4500 szerződés hatása, az ugyanis csak idén januártól jelenik meg a számaikban.

A casco-piacon is gyorsan fejlődnek, tavaly csaknem 75 százalékkal nőtt a díjbevételük, miközben a piac 9,32 százalékot esett. Az is igaz viszont, hogy alacsony bázisról indultak – mondta Kálózdi. A casco-piacra egyébként jellemző, hogy a történelmileg nagy állománnyal rendelkező 4-5 legnagyobb piaci szereplő részesedése folyamatosan csökken. Gyorsan fejlődik még a Signalnál a stratégiai üzletágnak számító kkv-biztosítások volumene is.

Az életbiztosítási piacon is sikeres évet zárt a biztosító. A unit linked biztosításoknál az új szerzések díjbevétele 10,46 százalékkal volt magasabb tavaly, mint 2011-ben, ezen belül a rendszeres díjas biztosításoknál 16, az egyszeri díjasoknál csaknem 5 százalékos volt a növekedés. A klasszikus életbiztosításuk is sikert aratott, és a családi balesetbiztosításból származó díjbevételt is sikerült csaknem a háromszorosára növelni.

Az idei tervekben a kkv-üzletág erősítése áll a középpontban, emellett szeretné már megmutatni magát a biztosító az egészségbiztosítási piacon is. A csoportos vállalati egészségbiztosítást tavaly elindították, ám komoly eredményeket még nem ért el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.