BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A PSZÁF fokozottan figyeli a kgfb-kampányt és a biztosítókat

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) átszerződési időszakban fokozottan figyeli a biztosítókat, az ügyfelek figyelmét pedig tájékoztató kiadványokban hívja fel arra, hogy a jövő év elejétől a kgfb-t nem kormányrendelet, hanem törvény szabályozza.

A PSZÁF az MTI-vel közölte, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, a biztosítót váltani akaró ügyfelek a pénteken meghirdetett, jövő évi díjtarifák alapján november 30-ig mondhatják fel szerződésüket biztosítójuknál. A felmondott biztosítás december 31-ig érvényes, eddig kell az autósoknak megtalálni az új szolgáltatót is, hogy januártól biztosítási háttérrel közlekedhessenek.

A közlemény kitér arra is, hogy a nyáron elfogadott kgfb törvény 2010. január 1-jétől több lényeges változást hoz az ügyfelek számára.

A legfontosabb változás az, hogy az eddigi naptári, január eleji évforduló helyett az ügyfél a szerződéskötéstől számított 1 év után válthat biztosítót: például a május 5-én vásárolt gépjárművel legközelebb a következő év május 5-től lehet új biztosítóhoz szerződni.

Az új szerződésre mindig az előző október 30-ig meghirdetett díjtarifa érvényes. Akinek azonban idei, vagy korábbi vásárlású az autója, az mindaddig január 1-én válthat biztosítót, amíg el nem adja a kocsit.

A törvény alapján az ügyfél biztosítási szerződése határozatlan idejű. Aki nem akar biztosítót váltani, annak nincs teendője.

Biztosítóváltás esetén azonban a szerződés dátumát legalább 30 nappal megelőzően mondhatja fel az ügyfél a kgfb-jét.

Januártól az üzemben tartó a szerződő fél, és nem a tulajdonos. A PSZÁF szerint nem tarthat ugyanis tovább az a gyakorlat, hogy a városi unoka a falusi nagyapa nevén lévő, olcsó biztosítású autóval rója a városi utakat.

A bonus-malus, díjkedvezmény-díjtöbblet rendszer annyiban változik, hogy az üzemben tartó nyilatkozata alapján azonnal besorolható az ügyfél a bónuszfokozatba, nem kell kivárni a kártörténeti igazolást. Jelenleg az igazolásig alap, A00-ás fokozatban kell tartani az ügyfelet. A bemondásra elfogadott bonus fokozatot ellenőrzi a biztosító.

A közlemény alapján a károsult a káreseményt annak bekövetkeztétől számított 30 napon belül, a biztosított, illetve károkozó 5 munkanapon belül köteles bejelenteni a biztosítónak. A biztosító a kárrendezéshez szükséges dokumentumok benyújtásától számított 15 napon belül, dokumentumok hiányában 3 hónapon belül köteles kellően megindokolt kártérítési javaslatot tenni. A biztosítónak késedelmi kamatot kell fizetnie, ha a kárrendezés elhúzódik, amiről tájékoztatni kell az ügyfelet is.

Az ügyfél díj nemfizetése esetén a biztosító 60 napig nem mondhatja fel a szerződést, de 30 nap után a biztosító írásban felszólítást küld. A díjhátralékos időszakra a biztosító késedelmi kamatot számíthat fel.

A törvény előírja, hogy kgfb-t kell kötni a segédmotoros kerékpárokra, robogókra és a négykerekű segédmotoros terepjárókra, quadokra is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.