BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztosításokról hölgyeknek

A nyugdíjasévekről való gondoskodás terén a szebbik nem helyzete hátrányosabb

Örvendetes, hogy a várható életkor egyre növekszik, mind a férfiak, mind a nők esetében – a hölgyek előnye ebben tartósnak is mutatkozik. A világ szinte minden országában a nők élnek hosszabb ideig, így van ez hazánkban is. Várhatóan majdnem egy évtizeddel tovább élnek, mint a férfiak, de vajon a kellemes következmények mellett gondolnak-e arra is, hogy a hosszabb élethez jelentősebb anyagi tartalék is szükséges? A legtöbb nő életében van egy vagy több olyan időszak, amikor önmagáról kell gondoskodnia, akár a tanulmányait végző, a szülői házból már kiköltöző fiatal lányként, akár később, önállóan élve, vagy időskorban. A hölgyek egyik fő ereje, hogy bármilyen élethelyzetben helyt tudnak állni. Ez pedig megkönnyíthető némi előre történő tervezéssel.

Anyagi forrást kell teremteniük arra az időszakra is, amikor egyedül gondoskodnak önmagukról, hiszen egyre több nő él egyedül. Annak, aki önállóan igazgatja karrierjét és éli mindennapjait, különösen fontos, hogy megfelelő tartalékai legyenek váratlan helyzetekre, átmeneti anyagi zavarokra vagy előre tervezett nagyobb kiadásokra, valamint az aktív kor utáni életszakaszra is. Minden nőnek van (vagy legalábbis lehet) önálló életszakasza fiatalon, felnőttként vagy időskorban, hiszen egyre többen tanulnak tovább, később vállalnak gyermeket, rövidebb a házasságban eltöltött idő, ugyanakkor hosszú élet vár rájuk. Ezen helyzetek anyagi szükségletei azonban kellő előrelátással kezelhetők. Bár a megtakarítást az ilyen helyzetekre érdemes már az első munkahelyre való belépés után elkezdeni, sosem késő csatlakozni! Minden megtakarítás és tartalékképzés „titkos” alapképlete, hogy minden hónapban a jövedelmünk 15-20 százalékát tegyük félre. Így biztosan lesz olyan tartalékunk, amelyhez nehezebb helyzetekben hozzáférhetünk.

Családban élő hölgyek esetében is előfordul, hogy az édesanya a felelős a família mindennapi életének megszervezéséért, és a családi kiadások anyagi finanszírozását is neki kell vállalnia. Bármennyire is kiegyensúlyozott egy családban a nemek közötti munkamegosztás, a nőkre jelentős teher hárul a háztartásban és a mindennapokban. Egyszerre kell tartalékot gyűjtenie a gyermek(ek) felnőttéletének támogatásához, későbbi célok megvalósításához, valamint a saját nyugdíjaséveinek anyagi biztonságának a megalapozásához – mert senki sem szeretne időskorára a gyermekeire szorulni.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy az állami nyugdíj mellett további megtakarításokra van szükség, ha szeretnénk fenntartani megszokott életszínvonalunkat a nyugdíjba vonulás után. Ami a biztonságos nyugdíjasévek megteremtését illeti, a nőknek számolniuk kell azzal is, hogy hátrányosabb helyzetből indulnak, hiszen fizetésük sok esetben – azonos feladatkörben is – alacsonyabb, mint a férfiaké. Bár a gyeden, gyesen töltött éveket ugyanúgy beszámítják a nyugdíj összegének meghatározásakor, mint a munkában eltöltött időszakokat, a nők mégis hátrányba kerülnek, ha több évet otthon töltöttek gyermekeikkel. A gyed és a gyes évei alatti alacsonyabb jövedelem ugyanis csökkenti az átlagkeresetet, így a nyugdíj összege is kisebb lesz, ha nem gondoskodnak ennek kiegészítéséről. Minél hamarabb kezdenek takarékoskodni, egy-egy hónapban annál kisebb összeg elég a kitűzött cél eléréséhez szükséges tőke összegyűjtéséhez.

A különböző életkorú, más-más élethelyzetben élő nők különféle célokat tűznek ki maguk elé, egészségi kockázataik is sokfélék, ezért ügyelniük kell arra, hogy mindig az ak-tuális egyedi igényeiknek leginkább megfelelő megoldást találják meg. Ehhez segítségükre lehet például az internet és a biztosítók tanácsadói.

A nemzetközi nőnap alkalmából az ország vezető biztosítója, az Aegon Magyarország a hölgyek megváltozott életmódját, speciális igényeit figyelembe vevő útmutatót készített, amely megkönnyíti az eligazodást a megtakarítások, az élet- és baleset-biztosítások forgatagában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.