BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre kevesebb casco-szerződést kötnek

A MABISZ által közzétett idei első féléves statisztikák szomorú képet mutatnak a casco-piac alakulásáról: több mint négy százalékkal, az egy évvel korábbi 831 ezerről 796 ezerre csökkent a szerződések száma, miközben a díjbevétel 12 százalékkal lett alacsonyabb.

A Genertel előrejelzése szerint a tendencia a következő időszakban sem fordul meg, bár a visszaesést lassíthatja az a tény, hogy a casco szerepét egyes részterületeken sikeresen veszik át az egyre nagyobb számban megjelenő kiegészítő termékek. Az okokat és a lehetőségeket ismerteti az alábbi rövid összegzés.

A casco-szerződéssel nem rendelkező autósok többsége (54 százalék) a péntárcájához képest túl magasnak ítéli a casco-díjakat - derül ki a Genertel egy felméréséből. Az éves online casco-átlagdíjak jelenleg 65 ezer forint körül alakulnak, ami jelentősen elmarad a néhány évvel ezelőtti 90-100 ezer forintos szinttől, ám az autósok egyéb, növekvő terhei valóban továbbra is akadályai lehetnek e biztosítás további térnyerésének.
 
 
A hazai gépjárműpark átlagéletkora az idei év végére már valószínűleg meghaladja a 13 évet, így válik érthetővé, hogy a válaszadók 37 százaléka az autó magas korát jelöli meg a casco-kötés legnagyobb akadályaként.

Azonban az idősebb autók ugyanúgy elszenvedői a töréskároknak, nem szólva arról, hogy az ellopott autók átlagéletkora is rohamosan nő. Emiatt sem lehet véletlen, hogy a megkérdezett autótulajdonosok fiatalabb és idősebb járművek esetében is ettől a két káreseménytől tartanak leginkább: a töréskár 10-es skálán 6,3 ponttal, míg a töréskár 3,8 ponttal vezeti a leginkább rettegett eseménytípusok listáját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.