BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utasbiztosítás - Száz forint pluszért többszázezres kártérítés

A KGFB piacon kialakult helyzethez hasonló, egyre élesedő versenynek lehetünk tanúi a hazai utasbiztosítások piacán. Az idén 300 ezer utasbiztosítást kötnek az interneten a külföldre utazók a Biztosítás.hu online alkusz előzetes adatai szerint.

A tavalyi évhez képest 64 százalékos növekményben jelentős szerepet játszik az egyénileg kötött utasbiztosítások arányának felfutása. Jelentős eltérések vannak azonban az egyes utazási biztosítók kínálta szolgáltatási összegek között. "10- vagy akár 20-szoros szolgáltatásbeli különbségeket is találunk az egyes biztosítók termékei között, miközben a biztosítások árai csak napi néhány száz forintban különböznek.” – emeli ki Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója.
 
A legfontosabb és általában azonos feltételű orvosi költségek esetében például akad olyan biztosító, amely mindössze 2 millió forintig térít, míg mások 100 millió forintig, vagy éppen limit nélkül vállalják a betegség, baleset esetén felmerülő orvosi költségek megtérítését. A poggyászkárok tekintetében is elmondható, hogy a "legkisebb biztosítás" mindössze 60 ezer forintig fizet, miközben lehet olyan biztosítót is találni, amely mindezt 600 ezer forintig vállalja.

Hogy mindezen különbségek mellett az árak csupán napi néhány száz forintban különböznek, vagy éppen a jobb biztosítás még olcsóbb is, a Biztosítás.hu szerint mindez ma már nem okoz meglepetést az internetet használó utazók számára. A biztosítási összehasonlító portálok által kínált választék, az egyszerű és közérthető összehasonlítás lehetősége egyre többeket győz meg arról, hogy utasbiztosításukat - még szervezett út esetén is - egyénileg intézzék.

A Magyar Turizmus Zrt. statisztikái szerint a magyar lakosság külföldi utazásra költött átlagosan 204 ezer forintos utazásaihoz képest a jellemzően utazási irodában kötött biztosítások átlagára egy hétre 9.503 forint volt. Ezzel szemben az interneten kötött - több biztosító ajánlatából kiválasztott - utasbiztosítások átlagdíja nem éri el a 4 ezerFforintot sem.
 
A legfrissebb statisztikákból az is látszik, hogy az utasok többsége (87 százaléka) két hétnél rövidebb időre utazik, 14 napnál tovább pedig mindössze 13 százaléka utazik, egy átlagos út pedig 9 napig tart az idei szezonban. Hagyományos utazásra a kiutazók 95 százaléka indul, a fennmaradó 5 százalék pedig búvárkodni, raftingolni, vagy hegyet mászni megy szabadsága alatt. A biztosítást kötő ügyfelek döntő többsége Európán belül utazik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.