BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsugorodó biztosítók

Lassan lábal ki a biztosítási szektor a gazdasági válságból – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) frissen közzétett harmadik negyedéves adataiból. A biztosítók az első kilenc hónapban 604,3 milliárd forintnyi díjbevételre tettek szert, ez nagyjából nyolcadával kevesebb az egy évvel korábbinál. Különösen az életbiztosítási szektor szenvedi meg a krízist, ennek az ágazatnak a díjbevétele az első három negyedévben több mint 21 százalékkal, 280,5 milliárd forintra esett vissza. Az összeg háromötöde egyébként befektetéshez kötött, más néven unit-linked termékekből származott.

Az élet ágban a legnagyobb csökkenést az Allianz és az Aviva szenvedte el, amelyeknél a díjbevétel kilenc hónap alatt éves összevetésben több mint 45 százalékkal zsugorodott, de az Uniqánál is a 40 százalékot közelíti az életbiztosítási díjbevételek csökkenése. Vannak azonban már javulásra mutató jelek is: az Avivánál például pusztán a harmadik negyedévet vizsgálva már csak 24 százalékos a visszaesés. „Az Aviva fokozatosan nyeri viszsza az ügyfeleket” – magyarázza Bartók János vezérigazgató, aki szerint a piac idei harmadik negyedéves adataiból már látszik: az ügyfelek hisznek a hosszú távú megtakarításokban, hiszen a rendszeres befizetések egyre stabilabban tartják magukat.

Míg a patinásabb szereplők komoly visszaesést tapasztaltak az idén, a kisebb, nemrég indult életbiztosítók gyorsan növekedtek. A legkiemelkedőbb bővülést a CIG Közép-európai Biztosító produkálta: több mint hétszeresére, 6,6 milliárd forintra növelte a díjbevételét. Kisebb arányban ugyan, de néhány banki hátterű életbiztosítónál – Erste, K&H, MKB – is gyarapodott a díjbevétel.

A nem élet ág sokkal kisebb mértékben sínylette meg a válságot, de ebben a szegmensben is zsugorodott az első kilenchavi díjbevétel 3 százalékkal, 323,8 milliárd forintra. A nem élet piac mintegy 30 százalékát adó kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokból (kgfb) befolyó összeg nagyjából 5 százalékkal csappant meg, 98,2 milliárd forintot tett ki. Ezt részben az évről évre csökkenő tarifák okozták, részben pedig az, hogy az idén viszszaestek az újautó-eladások, így kevesebben kötöttek kgfb-t az akciós kampányidőszakon kívül, amikor lényegesen drágábbak a biztosítások.

Az életbiztosítási piacon bekövetkezett negatív változások egyébként a biztosítók sorrendjét is átalakították. Az élen továbbra is az Allianz és a Generali-Providencia áll, ám a díjbevételek alapján sokáig a harmadik legnagyobb játékosnak számító ING-t például megelőzte az Aegon és a Groupama Garancia is. Az Aegon esetében ebben közrejátszott, hogy a cég élet ági díjbevétele a szektorátlagnál kisebb mértékben csökkent, a nem élet ági pedig még növekedett is, a Groupama Garancia esetében pedig a két biztosító egyesítése növelte meg a díjbevételt.

A kárráfordítások összege a teljes biztosítási szektorban január és október között 380,4 milliárd forintot tett ki, vagyis alig másfél százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az életbiztosítások, különösen a unit-linked termékek esetében viszont markánsan emelkedett a mutató, a tömeges visszaváltások miatt ebben a részszegmensben 14 százalékkal nőttek a kifizetések. A nem élet ágban ezzel szemben nagymértékben csökkentek a kárráfordítások. A kgfb-re kifizetett károk összege például 47,2 milliárd forintra zsugorodott, vagyis a harmadával csökkent 12 hónap alatt. VG




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.