BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

306 forint lehet az euró?

A Merril Lynch szerint 306 forintba is kerülhet márciusra az euró - írja a Concorde.

Furcsán precíz várakozása van a Merrill Lynch-nek a forintra vonatkozóan - írja a Concorde a Facebook oldalán. Szerintük a forint márciusra 306-ig omlik az euróval szemben, a nyárra visszaerősödik 280 alá, de decemberre már ismét a 290 környékét tapossuk. Hozzá kell tenni, hogy náluk mi vagyunk a „double-dip” (W-alakú válság - A szerk.) kandidátus és ennek megfelelően a legerősebb alulsúlyozás ajánlás a Kelet-Európa, Afrika, Közel-Kelet régióban. Leginkább a nagy svájci frank kitettség miatti sebezhetőségünkkel magyarázzák ezt - olvasható a Concorde elemzésében.

A forint ma meglepően jól teljesít: a régió devizái gyengültek az euróval szemben, míg a forint erősödni tudott. A hazai deviza 0,2 százalékos erősödésben áll röviddel 12 óra után. Az euróért 278 egységet kell adni a forintból.

A friss devizapiaci adatokat itt megtekintheti!

Elemzők úgy vélik, hogy a forint árfolyamát jelentősen meghatározzák a nemzetközi folyamatok: kedvező hangulatban a hazai deviza is erősödik.

"Leszúrt" a forint - Lenyomta a régiót

A forint tegnap délelőtt 20 feltörekvő deviza legjobban teljesítő fizetőeszköze volt a Bloomberg adatai alapján. Hazai közgazdászok úgy gondolják, hogy a forint pályáját meghatározhatja a február-márciusban várhatóan bejelentésre kerülő költségvetési kiadáscsökkentés, és szerkezeti reformok.

A 2011-es GDP-arányos 3 százalék alatti költségvetési hiány tartását üdvözli a piac, azonban az ideiglenes intézkedések problémát jelentenek. A különadók elsősorban a beruházások visszaesésére hathatnak, növekedésfékező hatásúak lehetnek, és rontják a befektetői bizalmat.

A Moody’s leminősítése után hétfőn jelentősen gyengült a forint, azonban kedden ledolgozta hátrányát.

A frankban denominált adósság valóban nagy teher: pillanatnyilag 212,7 forint az alpesi deviza ára, mely a frankhitelesekre jelentős terhet ró.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.