BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A 295-ös szinttel birkózik a forint

Továbbra is bíznak a piacok abban, hogy létrejön a készenléti hitelszerződés Magyarország és az EU-IMF között. Emellett a kockázatvállalási hajlandóság is erősödött a Fed kommentárok hatására, így az euró/forint árfolyama már a 295-ös szintekkel barátkozik – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Ahhoz, hogy 295 alá kerüljön az árfolyam, egy újabb pozitív impulzusnak kellene érkeznie. Az is könnyedén elképzelhető, hogy a gyengülés irányába korrigál a forint miután január eleje óta majdnem 9 százalékot erősödött a hazai fizetőeszköz. A mostanában tapasztalt jó hangulatot óvatosan kell kezelni, ugyanis még mindig nincs egyezség a görög adósságügyben. Az eddigi tapasztalatok alapján a január 30-i EU-csúcs sem kecsegtet túl sok optimizmussal, de ne induljunk ki a sztereotípiákból, bízzunk benne, hogy március 20-ig lesz végre megállapodás – vélekedett a Commerzbank elemzője.

Az euro/forint árfolyama mellett természetesen a csődbiztosítási felárunk és a kötvényhozamaink is szépen csökkentek, de persze mindhárom esetben van még tér a javulásra – tette hozzá.

Dollárgyengülést hozott a Fed kamatdöntése utáni kommentár. A kamat természetesen nem módosult, sőt a jelenlegi álláspont szerint 2014 végéig 0 százalékon tarthatja az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény az irányadó rátát. Ebben tulajdonképpen semmi újdonság nincs, abban viszont van, hogy Bernanke úr az eddigiekhez képest egyértelműbben fogalmazott az QE3-as program indításával kapcsolatosan, abban az esetben, ha az USA gazdaságára nézve fokozódik a recessziós nyomás – írja Karsai Péter.

Ha tartósan magasan marad a munkanélküliség az Egyesült Államokban, vagy netán tovább romlana a mutató, akkor komoly esélye lesz a monetáris lazítás folytatásának az újabb etappal. Az euró/dollár árfolyama a rég nem látott 1,31-es szint fölé szökött, a dollár/forint kurzusa ezzel 225 alatt is megfordult, amire december eleje óta nem volt példa – mutatott rá az elemző. Hozzátette, Európából ma nem várunk fontos, árfolyammozgató eseményt, adatot, hacsak Athénban nem születik végre egyezség, de erre minimális esélyt látunk.

Ahhoz képest, hogy az euró/dollár árfolyamát két hét alatt több mint 400 ponttal jegyzik magasabban, az euró/frank kurzusa gyakorlatilag egy vízszintes vonal, 1,2080-nál stagnál a kereskedés. Nincs tehát egyértelmű kockázatvállalás, legalábbis a frank immunis a pozitív várakozásokra. Csak kézzelfogható eredmények esetén számíthatunk arra, hogy a frank elindulna a gyengülés irányába. A forint így is képes minimálisan erősödni a frankkal szemben, már 245 alatti forintösszeget kellett csak fizetni ma reggel egy frankért, zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.