BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A görög helyzet lassított felvételben zajló karambol"

Az euró a délelőtti ázsiai kereskedésben a múlt heti gyengülés után ismét erősödött, miután a befektetők a múlt heti veszteséges szériát követően úgy ítélték meg, hogy nem érdemes folytatni az euró eladását.

Az uniós közös valuta az ázsiai kereskedelemben hétfő reggel 0,3 százalékkel 1,4363 dollárra erősödött, mivel a piaci szereplők visszavásárlásokat eszközöltek, miután az euró a múlt héten két egymást követő jegyzési napon háromheti mélypontra süllyedt, 1,4310 dolláros szint körül. E gyengülés később még fel is gyorsult annak a pénteken megjelent, de később cáfolt német lapjelentésnek a hatására, amely azt sugallta, hogy Görögország esetleg kilép az euróövezetből.

A héten a figyelem többek között a kínai adatokra összpontosul. A kínai inflációra és ipari termelésre vonatkozó adatok közzététele szerdán esedékes és a Reuters által megkérdezett japán elemző szerint feltételezhető, hogy az aránylag gyenge eredmény kihatással lesz az euróra is.

A kereskedők nem biztosak abban, vajon véget értek-e már az euró problémái. A valuta jegyzése ugyanis a kulcsfontosságú támogatási szint alá süllyedt. Jean Claude Juncker, az euróövezet vezetője ugyan cáfolta a Görögország kilépésével kapcsolatos híreket, de a piac továbbra sem nyugodott meg.

Az aggodalmaknak nem csak a legradikálisabb megoldás, a zóna elhagyása ad tápot, hanem a hitel lehetséges újraütemezése is, ami szintén "a levegőben lóg". A CIBC World Markets stratégájának megfogalmazása szerint a görög helyzet egy lassított felvételben zajló karambol, az EU vezetői pedig tudják, hogy előbb-utóbb a zsebükbe kell nyúlniuk a helyzet megoldására. A helyzetet egyébként tovább bonyolítja az a tény, hogy Dublinből olyan vélemény hangzott el, miszerint a görög hitel átütemezése automatikusan jobb hitelfeltételeket kell hogy jelentsen Írországnak is.

„A térségbeli devizák tovább tartják jó formájukat, ami – a koronát leszámítva – a nagyobb kamatkülönbözetből is adódik, de a ma reggeli jó német külkeradatokból is profitálnak a régiós fizetőeszközök. Az unió legnépesebb és legnagyobb gazdaságának szépen muzsikál a külkereskedelme, a márciusi külker-aktívuma nagyot javult: a várt 11,8 helyett 18,9 milliárd euró lett. Németország márciusi exportja több mint hét százalékkal bővült, de szépen tudott az import is növekedni” – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében.

„A görögökkel kapcsolatos kiújuló félelmek megmutatkoznak az euró/frank árfolyamán, mára már egy euró alig ér többet 1,26 franknál, így a frank/forint árfolyama ismét nincs messze a 210-es szintektől” – teszi hozzá Karsai. A svájci frankot délelőtt 209,5 forinton jegyzik.

A Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítő intézete közben leminősítette Görögországot, és az eddigi „BB-” besorolási szintről „B” adósbesorolással látta el, és további leminősítést helyezett kilátásba. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.