BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány még nem hajlandó engedni a 48-ból – Eshet a forint

Az euró/forint kitört a rövidtávú bázisból, amely ráadásul dupla fenék formáció is egyben, így a technikai kép további forintgyengülést sugall, amelyet a fundamentális kép is alátámasztani látszik – vélekednek elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

„Pár nappal ezelőtt éles fordulatot láthattunk az euró/forint grafikonján, és azóta lendületesen gyengül a forint. A délelőtti órákban már háromhetes mélypontra került a hazai fizetőeszköz, és egyre nagyobb tere nyílik a forint további hanyatlásának” – állapítják meg az Erste elemzöi.

Rövidtávon fordulós jelzéseket olvashatunk le a chartról, magasabb mélypontról fordult az árfolyam, miközben magasabb maximumra emelkedett, amely a fennálló trend fordulatára utal. Az árfolyam 295-nél éri el következő ellenállását, de nem valószínű, hogy itt tartósan akadályba ütközik – hangsúlyozzák az elemzők.

„Az év eleji forinterősödés korrekciója a 299-es ellenállást is elérheti (a 38,2 százalékos Fibonacci szint is a közelben található), ezért itt található az euró/forint első korrekciós szintje” – írják az elemzők.

Meglátásuk szerint „újra előkerül a piaci fegyver, azaz a piac eldobja a túlzónak ítélt kockázatú eszközöket. Ilyen lehet a forint eszközök eladása, ami újra gyengítheti a hazai fizetőeszközt. Ráadásul jelenleg a piaci hangulat is inkább negatívba fordulónak mondható”.

Mint az alábbi táblázatban és grafikonon is látszik, a három hónapos hozam felár a német diszkontkincstárjegyek hozamához képest az elmúlt hetekben mintegy 100 bázispontos csökkenésen ment keresztül, ami jó jelnek mondható.

„Ugyanakkor a fent említett prémium az elmúlt időszakban már nem csökkent jentősen, azt sugallva, hogy egyelőre ennyi kockázati prémium csökkenést érnek a kormány eddigi intézkedései. Ha innen negatív elmozdulás következik be a megítélésben, akkor a forint gyengül vagy/és a hozamprémium növekszik” – mutatnak rá.

„Jelenleg egyre inkább úgy néz ki, hogy a kormány bizonyos – számunkra marginálisnak tűnő – kérdésesekben egyelőre nem hajlandó engedni a 48-ból (például a jegybankárok alaptörvényre tett esküje, vagy a bírák nyugdíjkorhatára).”

Miró József elemzőcsoportja szerint nem feltétlen ezek, de ezek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy várhatóan csúszik az IMF-fel való megállapodás, melyet korábban március végére, április elejére vártak. Vagyis az európai likviditásbővítést követően, már nem is olyan szoros a cipő, zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.