BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lélektani határ alá erősödött a forint

A forint 275-ös szint alá kapaszkodott az euróval szemben szerda kora délután.

Fél 4 után

A forint árfolyama az amerikai piacnyitás után alig változott: a hazai deviza 275,2-es szinten tartózkodik az euróval szemben. A svájci frank ára 215-höz közelít: 214,8 forint az alpesi deviza.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az elmúlt fél órában a BUX nagyobb esést könyvelhetett el, a legrosszabbul a Richter teljesít a blue chipek közül. A nemzetközi hangulat nem javult.

14:40 után

Az eurót 275 forint körül jegyzik a bankközi devizapiacon, a svájci frank ára 214,5 forint. A hazai deviza a lengyel zloty árfolyamával mozog együtt az euróval szemben.

Fél 2 után

A hazai deviza tovább menetel: 274,6 forintba kerül az euró. Az alpesi deviza a 214-es szinthez közelít. Az euró 1,28-on látszik stabilizálódni az alpesi devizával szemben.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) csütörtökön tartja kamatdöntő ülését, melyen valószínűleg változatlanul hagyják a jegybanki alapkamatot, a megcélzott kamatszint 0,25 százalékon maradhat.

Svájc gazdasági növekedése lassulhat az erős frank, így az export visszaesése miatt. A Bloomberg által megkérdezett 19 közgazdász egyike sem valószínűsített kamatemelést. Az irányadó ráta emelése további frankerősödéshez vezetne. Ebben az évben 2,7 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal bővülhet a svájci gazdaság – írja a WirtschaftsBlatt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Unió elnöke ma hangsúlyozta: Svájcnak be kellene lépnie az Európai Unióba, az alpesi ország „egy fehér folt Európa térképén”. Hozzátette: ez egy geostratégiai abszurdum. Juncker szerint a semlegesség zsákutcába fog vezetni.

A várakozások, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő kamatdöntő ülésén emelheti az irányadó rátát is segítheti a forint erősödését.

Az MNB 5,75 százalékra emelheti a kamatot a jelenlegi 5,5 százaléktól a jövő héten – mondta a Morgan Stanley közgazdásza, Pasquale Diana szerdán a Bloomberg hírügynökségnek.

13 óra után

A hazai deviza tovább erősödött az euróval szemben, délután 275-ös szint alatt jegyzik a forintot ez euró ellenében a bankközi devizapiacon.

A záróárfolyam 275,2-n alakult, a forint szűk sávban mozog az euróval szemben. A napi leggyengébb jegyzést 275,79-en láthattuk. Hétfőn 279-ről indult az erősödés.

Az euró gyengülése megállt, történelmi mélypontjáról vissza tudott erősödni a frankkal szemben, majdnem a nyitási szint környékére rendeződtek a devizák.

Az euró december 10-én elvesztette az 1,3-as szintet a frankkal szemben, a héten az 1,29-et és az 1,28-at is. A történelmi mélypont 1,276-on alakult.

Történelmi csúcson a frank az euróval szemben – A devizahitelesek retteghetnek

Az euró gyengülésének, a kockázatkerülés felerősödésének hatására a frank árfolyama majdnem elérte a 216 forintot. Délután 214,5 forinton jegyzik az alpesi devizát.

A Spanyolországgal kapcsolatos félelmek ütötték délelőtt az európai piacokat. A Moody’s hitelminősítő kilátásba helyezte, hogy rontja a spanyol adósság besorolását.

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed tegnap esti kamatdöntésén továbbra is hagyta a 600 milliárd dolláros stimulust a gazdaságban arra hivatkozva, hogy a munkanélküliség szintje magas, és a gazdasági növekedés nem lesz elég nagy ahhoz, hogy csökkentse a munkanélküliség szintjét. A Fed Nyíltpiaci Bizottsága kiemelte: az infláció üteme lassú, a megcélzott kamatszint 0-0,25 százalék maradt.

A forint a héten 1,1 százalékot erősödött eddig az euróval szemben, a lengyel zloty 1 százalékot javított a közös európai deviza ellenében. A román lej és a cseh korona stagnálás-közeli állapotban van az euró ellenében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.