BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorozatos forintrekord - Orbán megjegyzései nem tettek jót

A svájci frank reggel óta egymás után állítja be árfolyamrekordjait a forinttal szemben: háromnegyed kilenckor 222,42 forinton állt a jegyzés, de később mérséklődött; a kereskedők szerint a folyamatok nemzetközi hatásokat tükröznek.

Hétfőn délután a svájci frank jegyzése 218,02 forint volt, ám kedd reggel kilenc órához közelítve az alpesi valuta árolyama átlépte a 222 forintos határt is, 222,19-en mozgott, és jelenleg is 221,69-en áll.

Az euró kedd reggel 286,330 forintot ért a londoni bankközi devizapiacon, míg hétfőn délután 283,78 forint volt, péntek délután pedig 284,40 forint után. A hét végén és hétfőre virradóra az euró jegyzése 283 forint körüli szinten mozgott.

Egy a Reutersnek név nélkül nyilatkozó budapesti devizakereskedő indoklása szerint a hazai deviza már tegnap megérezte a globálisan érzékelhető rossz hangulatot. Orbán Viktornak az IMF-fel kapcsolatos megjegyzései pedig a legkevésbé sem segítettek a forintnak. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a miniszterelnök tegnap úgy fogalmazott: Magyarországnak nem áll érdekében a megállapodás az IMF-fel.

Elemzők szerint a forint helyzetét a továbbiakban is alapvetően a nemzetközi piaci fejlemények fogják meghatározni, azaz alapvetően a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának változása. Az árfolyamot 282 és 284 forintos euró jegyzés között várják az elkövetkező napokban.

A svájci frank/forint kereszt soha nem látott magassában, 220 fölött jár, ami ráadásul félő, hogy egy önmagát gerjesztő folyamattá eszkalál (gyengülő forint, egyre nagyobb bajban levő magyar devizahitelesek, egyre nagyobb bajban levő magyar bankok és gazdaság, tovább gyengülő forint...)" -  fejtette ki a Concorde.

Kiütötték a forintot - Bedőlhetnek a lakáshitelek?

A befektetők a következő napokban megjelenő kulcsfontosságú amerikai makroadatok előtt óvatosságból csökkentik a kockázatos pozíciókat, illetve eleve aggódnak a világ legnagyobb gazdaságának kilátásai miatt - írja a portfolio.hu.

„Ma borús hangulat uralkodik a nemzetközi piacokon is, globális hangulatváltozás történt” – mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. Ilyen környezetben az euróhoz viszonyítva gyengülünk, ezt a frankkal szemben is érzékeljük. „Néhány százalék esést rá lehet fogni a befektetők elbizonytalanodására, az IMF védőháló hiányára. A védőháló kikerülése egy kockázati tényező” – mondta az elemző.

Nem segíti a forint pozícióját, az sem, hogy tegnap Orbán Viktor miniszterelnök értésre adta, hogy az IMF-fel kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésre igent, a gazdaságpolitikai kooperációra a jövőben is nemet mond a kormány. A kormány nem törekszik új hitelmegállapodásra a Nemzetközi Valutaalappal, mert nem érdekünk a gazdaságpolitikai mozgástér szűkítése.

Kedd reggel 100 japán jen 268,14 forintot ért, hétfőn délután 263,64 forinton jegyezték. A dollárt 226,650 forinton jegyezték, hétfőn kora délután 223,47 forint volt az árfolyam.

Devizaárfolyamok, piaci adatok, itt

Elemzői vélemények

Drágaságra van ítélve a svájci frank

A forint zuhanását nem állítja meg semmi?

„A kockázatkerülő befektetők frankot vásárolnak a különféle negatív hírek hatására” – mondta a múlt héten a Bloombergnek Giovanni Staunovo, az UBS AG zürichi devizaelemzője. „Az újabb európai és globális félelmek erősítik a frankot” – tette ehhez hozzá Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

A svájci jegybank legújabb megnyilvánulásai is a frankot erősítik. Philipp Hildebrand jegybankelnök egy a hét végén megjelent interjúban arról beszélt, hogy a központi bank csak korlátozottan képes beavatkozni az árfolyamokba külföldi valuták vásárlásával. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) júniusban jelentette be, hogy felhagy a frank gyengítésére irányuló piaci intervenciókkal, miután 15 hónap alatt megnégyszereződött a valutatartaléka. Az árfolyam „elengedése” óta pedig mintegy 10 százalékot szedett magára az alpesi fizetőeszköz az euró ellenében.

Hogy meddig erősödhet még a frank az euróval szemben, nem tudni. Szántó András, az Equilor devizaüzletágának igazgatója úgy véli, az 1,3-es szinten megállhat az erősödés, itt ugyanis már az SNB is beavatkozhat. Ezt jelzi, hogy ezen a héten nem került tartósan az említett lélektani határ alá az euró/frank jegyzés.

Frank: Még kétszázhúsz alatt - ijesztő adóssága van a frankhiteleseknek

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.