BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A svájci jegybank megmenti a frankhiteleseket – Árfolyamcélt jelentettek be

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) minimálisan 1,20-as euró/frank árfolyamot célzott meg, mert a frank erősödése veszélyt jelent a gazdaságra, és deflációs veszélyeket hordoz.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) árfolyamcélt határozott meg az euró/frank kapcsán, 1,2-es szinten. A bejelentésre az alpesi deviza hanyatlásnak indult. A frank/forint jegyzések 250-es szintről 230-as árfolyamra szakadtak.

A svájci jegybank augusztusban kezdte verbális intervencióval gyengíteni az alpesi devizát, mert a frank erősödése már elfojtotta a gazdaság növekedését. Először nullára csökkentette a három hónapos megcélzott kamatszintet és likviditásfokozással próbálta gyengíteni a frankot. A frank paritás közelébe került az euró ellenében.

Később azt is felvetették a jegybanki tisztségviselők, hogy az euróval szemben árfolyamcélt állapítanak meg, vagyis rögzítik a frank árfolyamát. Ez idegességet okozott a piacon, azonban nem gátolta meg teljesen a frank erősödését; a negatív globális hangulatban frankba menekültek a befektetők.

Az SNB közleményében kijelentette, hogy a frank erősödése veszélyt jelent a gazdaságra, és felveti a „deflációs” kockázatokat. A minimális euró/frank átváltási árfolyamot pedig 1,20-as szinten határozza meg a jegybank.

Az euró/frank árfolyam 1,1 közeléből 1,2-re emelkedett, amely közel 10 százalékos változásnak felel meg. Mivel a frank/forint egyik lába az euró/frank árfolyam alakulása, így forintban kifejezve is jelentősen csökkent a frank ára. A svájci frank pillanatok alatt 250 forintos jegyzésről 225-re süllyedt, majd 230-as szintre állt vissza a kurzus.

A forint az euróval szemben is erősödött, 278-as árfolyamról 274-ig, majd 276,5-ös szinten állt meg a jegyzés. A forint a régió legjobban teljesítő devizája, 0,7 százalékos erősödéssel, valószínűleg azért, mert Magyarországnak jelent a legnagyobb kockázatot a frank árfolyamának mozgása.

Az OTP is szárnyakat kapott, 6,5 százalékos erősödéssel 4 200 forintra emelkedett a papír ára a Budapesti Értéktőzsdén. A frank árfolyamának hanyatlása csökkenti a kockázatot a frankban eladósodott hitelesek fizetési képessége kapcsán, így a banki hitelportfólió romlásának veszélye is csökken.

„A lépést a frank elmúlt napokban kiújult erősödése válthatta ki, ami annak ellenére következett be, hogy a jegybank korábban figyelmeztetett, a frank durván túlértékelt, és ez komoly kockázatokat hordoz a svájci gazdaságra nézve” – írta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza. Hozzátette, a korábbi szóbeli intervenció hatása kezdett szétfoszlani, így az SNB lépése elkerülhetetlennek látszott.

„Rövidtávon a korábbinál nagyságrenddel alacsonyabb volatilitást várunk az euró/frank árfolyam esetében, mivel a spekulatív pozíciókat valószínűleg zárták a befektetők, újak kiépítése nem valószínű, és a kamatkülönbözet erőteljesen a frank ellen szól” – hangsúlyozta Kondrát.

Az EKB kiadott közleménye alapján az SNB egyoldalú lépést tett. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben (pl. ha az eurozóna szuverén adósságválsága elmérgesedik) újra megjelenhet a piaci nyomás a svájci frankon, ami az 1,20-as szinten végrehajtott hatalmas devizapiaci intervenciók formájában jelenne meg, vélekedett az elemző.

„Ez óriási devizatartalék felépüléséhez vezetne, amelyen komoly mértékű veszteségek keletkezhetnek. Ugyanakkor mi úgy látjuk, hogy 1 éves időhorizonton ezek a veszteségek eltörpülnének a paritásközeli euró/frank árfolyam svájci gazdaságra gyakorolt negatív hatásai mellett, így a minimumárfolyamot hitelesnek tartjuk, ami hatásos támaszt ad az euró/frank árfolyamnak” – írta Kondrát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.