BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár 290 forint alá is kerülhet az euró

Athén meglehetősen nehézkesen, és lassan hajtja végre az általa már korábban felvállalt deficitcsökkentő intézkedéseket, hangzott el a Der Spiegel című német hetilap hasábjain. Jean-Claude Juncker, az Eurogroup vezetője szerint, közeleghet a görög csőd, kezdi napi elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Márciusban elképzelhető, hogy mégsem utalják a 130-145 milliárd euros segítséget. A magánbefektetők és a görög kormány ugyan napról-napra egy lépéssel közelebb kerülnek a megoldáshoz a leírást illetően, de egyezség még mindig nincs. A ma reggeli hírekben sikerült újabb lépést tenni a megállapodás felé azzal, hogy a görög pártok végre megegyeztek egy egységesen képviselhető állásponton, többek között a bankok feltőkésítéséről, fizetések csökkentéséről, illetve egyéb költségcsökkentésekről – írja Karsai Péter. Hivatalos tájékoztató a konkrét megállapodásról késő délelőtt várható.

„A forint alig mozdult a hét első napján az elmúlt néhány naphoz képest, így maradt az árfolyam 1-2 forinttal a 290-es szint felett. A görög megállapodás, vagy egy pozitív fejlemény az IMF megállapodásról 290 alá viheti az euró/forint árfolyamát, ellenkező esetben újra jöhetnek a 295 feletti árfolyamok” – vélekedett a Commerzbank elemzője.

Az amerikai munkanélküliség januárra 8,3 százalékosra esett, ami közel hároméves csúcs. Szép számokat mutatott az elmúlt havi, úgynevezett nonfarm payroll adat is, ami az euró/dollár árfolyamában nem hozott túl markáns változást. Péntek fél három után 1,3180-ról 1,3080-ra esett a kurzus, és ma reggel is az utóbbi szint környékéről indítjuk a hetet. A jó amerikai adat klasszikus módon erősítette a dollárt.

Ha a munkanélküliség trendszerűen tudna javulni a következő 1-2 hónapban, akkor a QE3-as (mennyiségi monetáris ösztönzés harmadik köre – a szerk.) csomag a horizonton túlra kerülne, ami értelemszerűen további dollárerősödéssel járna. Azt is érdemes fejben tartani, hogy a zöldhasú manapság az egyetlen likvid, klasszikus úgynevezett „safe haven” deviza, tehát görög megállapodás híján további dollárerősödéssel számolhatunk. Mindenesetre halvány remény még van a megegyezésre, talán megúszhatjuk az euró esésével járó kockázatkerülést.

Ahogy az euró/forint árfolyama küszködik a 290-es szint lefelé való áttörésével, úgy próbálkozik a frank/forint kurzusa a 240 magasság átszakításával, egyelőre kevés sikerrel, a mai napon 241,50 körül indul a kereskedés, zárul az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.