BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerika erősíti a forintot

Év végére már a 270 forintos euró sem tűnhet illúziónak, ha kitart a jó hangulat – vélik az elemzők

Folyamatosan, immáron több mint egy hete töretlenül erősödik a forint a meghatározó devizákkal szemben. Eközben két hónapos csúcsára erősödött az euró is a dollár ellenében, mindenekelőtt a már megjelent és kellemes meglepetést okozó második negyedéves vállalati gyorsjelentéseknek, továbbá a csillapodó európai adósságválságnak köszönhetően. Elemzői vélemények szerint amennyiben kitartanak a pozitív folyamatok, úgy őszre az euró ára tartósan 275 forint alá szorulhat, a dollár a 215-ös, míg a svájci frank a 205 forintos szint alatt állapodhat meg.

Kissé sarkított a megállapítás, mégis ki lehet jelenteni, addig erősödik a hazai fizetőeszköz, amíg emelkedő tendenciát mutat a tengerentúli Dow Jones index – fogalmazta meg kérdésünkre a leegyszerűsített választ Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Emellett a dél-európai országok kötvénykibocsátásaira is érdemes odafigyelni: tegnap az olasz és a portugál, ma pedig a spanyol aukciók kerülnek a nemzetközi befektetői érdeklődés középpontjába. Egyértelműen arra utaló jelek vannak a nemzetközi gazdaságban, hogy kezd oldódni az elmúlt hónapok hangulatát meghatározó európai adósságválság. Már Portugália kormánykötvény-adósi osztályzatának agresszív leminősítése sem rengette meg a forintot. Most talán csak a Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatos negatív hírek gyengíthetnék a nemzeti valutát.

A nemzetközi befektetői hangulat tehát úgy tűnik, oldódott némileg, s kedvezőbbre fordult. Ennek eredményeként a kockázatosabbnak ítélt térségek, így a közép- és kelet-európai régió is újból csábító befektetői környezetnek számít. A forint tegnap reggel új, háromhetes csúccsal indította a napot az euróval szemben: a keddi 278 forint körüli jegyzésárról 277 forintra esett vissza az uniós deviza értéke, ez június 21-e óta a legerősebb forintot jelzi. A nap előrehaladtával ugyan ismét már több mint 278 forintot kértek tegnap a bankközi devizapiacon a közös pénzért, de érdemben nem gyengült az árfolyam, azaz továbbra is tartósnak ígérkezik a forint ereje. A svájci frankkal szemben tegnap reggel 205,5 körül járt a kereskedés, ebben szerepet játszik az is, hogy a frank a hét harmadik napjának reggelére kéthetes mélypontra esett az euróval szemben, 1,35 közeli árfolyammal. Délutánra az alpesi deviza is némileg viszszahúzta magát, s az este közeledtével jegyzésára meghaladta 207 forintot. Egy dollárért szerda reggel 218 forintot kellett adni a bankközi piacon, de ennek értékelésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a zöldhasú kedden jelentősen gyengült a világpiacon, főként az euróval szemben. A 218 forintos dollárárfolyam mindenesetre új két hónapos csúcsot jelent a magyar fizetőeszköz javára, amelyből a tengerentúli deviza késő délutánra is csak bő egy forintot tudott lefaragni, 219,48 forintra tornászva fel a jegyzésárat.

Egyértelműen a pozitív külföldi hangulatnak köszönhető a hazai fizetőeszköz tartósabb, relatíve kedvező árfolyama az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint is. Árokszállási Zoltán ugyanakkor kiemeli, mindez csupán a rövid távú mozgásokat határozhatja meg. Az óvatos figyelmeztetés ellenére a szakember hosszabb távon sem pesszimista. Szerinte a magyar gazdaság fundamentumai jók, önmagukban is és más uniós tagállamokhoz viszonyítva is. Így az elemző reálisnak tartja a 275 forintos euróárfolyam elérését, akár már napokon belül; de szeptember elejére egészen biztosan ezen a szinten állapodik meg a hazai deviza. Az év végére pedig az uniós fizetőeszköz 270 forintos jegyzésára is elérhető – tartja Árokszállási Zoltán. A költségvetés helyzete kielégítőnek mondható, amennyiben az új kormány tartja a vállalt hiánycélt. Továbbá a külkereskedelmi mérleg is szufficites, ez az export túlsúlyát jelzi, s erősítően hat a forint árfolyamára.

A Raiffeisen Bank szokásos heti devizapiaci elemzése szerint a forint erősödése több okra vezethető vissza: a magyar fizetőeszköznek kedvez a pozitívba forduló nemzetközi befektetői hangulat, az alacsony forgalom, valamint a makrogazdasági adatok hiánya is. A következő időszakban az amerikai gyorsjelentési szezon optimális esetben fenntartja a pozitív hangulatot a piacokon. Jóllehet azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bármikor megfordulhat a „nyerő menet”, és oldalazó irányt vehet a forint.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa jövő hétfőn mindenesetre újra összeül, hogy meghozza döntését a kamatról, ám az erősödő forint ellenére sem valószínű újabb vágás. Legfeljebb augusztusban, 0,25 bázispontnyi, amennyiben a forint megtartja stabil pozícióját. Mindehhez persze az is szükséges, hogy ne romoljon jelentősen a nemzetközi befektetői hangulat. HÉ




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.