BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az európai jegybank mentheti meg a magyar frankhiteleseket

Az Európai Központi Bank (EKB) már a korábban előrejelzettnél hamarabb emelheti a jegybanki alapkamatot. Erről tanúskodik Yves Mersch luxemburgi és Nout Wellink holland jegybankár nyilatkozata. Ha az euró erősödik, az segítheti a frankhiteleseket.

Az euró erősödött szerdán, miután az Európai Központi Bank (EKB) több tisztviselője azt hangsúlyozták, készek emelni a jegybanki alapkamatot, hogy küzdjenek az infláció ellen – írja a Reuters.

Az eurózóna inflációja 2,2 százalékra emelkedett decemberben, majd az év első hónapjában 2,4 százalékra ugrott az Eurostat jelentése alapján, mely meghaladja az EKB 2 százalékos inflációs célját.

Az eurót szerda délelőtt 1,371-es szinten jegyzik a dollárral szemben, melyre az előző napi 1,354-ről emelkedett. A svájci frankot 212 forint körül jegyzik a bankközi piacon.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Yves Mersch, az EKB kamatdöntő bizottságának tagja, a luxemburgi jegybank elnöke, és Nout Wellink holland jegybankár azt mondták kedden: az EKB készen áll, hogy harcoljon az infláció ellen, és megkezdhetik a kamatláb emelését. A két jegybankár azt is mondta, hogy az augusztus 4-én tartandó kamatdöntésen javasolni fogják az 1 százalékot irányadó ráta 25 bázispontos emelését.

Ha az EKB emeli az alapkamatot, az alapesetben erősíti az eurót a vezető devizákkal szemben, melynek hatására a frankkal szemben el tudna rugaszkodni az 1,3 alatti szintekről.

Tekintettel arra, hogy a forint árfolyama erős - 270 forint körül mozog az euró - a devizahitelesek számára elsősorban az euróövezeti kockázatok jelenthetnek problémát.

Az EKB előbb emelheti a jegybanki alapkamatot, mint a Svájci Nemzeti Bank (SNB), így az eurónak esélye van az erősödésre. Az euróövezet jegybankja az előzetes elemzői várakozások alapján az idei év negyedik negyedében emeli a kamatot, azonban a jegybankárok nyilatkozata alapján korábbi kamatemelés sem zárható ki.

Ha az 1,375-ös szinttel megküzd az euró a dollárral szemben, akkor 1,3862-ig nyitva áll az út előtte az erősödés irányába.

„Angela Merkel német kancellár nagy vereséget szenvedett” a tartományi választásokon hétvégén, „és Írországban is választások következnek, így az eurónak még vannak gyengepontjai” – hívta fel a figyelmet egy devizapiaci kereskedő.

A kamatemelés ellen egyetlen véleménye hozható fel: Jean-Claude Trichet, az EKB kormányzója úgy gondolja, hogy csak egy inflációs „púpról” van szó, és majd visszatér a pénzromlás üteme az EKB 2 százalékos célja alá. Fontos érv lehet, hogy a kamat emelése aláásná a gyengébb államok (Portugália, Írország, Görögország, Olaszország, Spanyolország) kilábalását.

Forintkockázatok

A forint igen stabil, és erős szinten tartózkodik az euróval szemben ebben az évben. A líbiai feszültség felerősödésével ugyan - ahogy a feltörekvő devizák is - a gyengülés felé vette az irányt, de viszonylag szűk sávban mozog.

A forint árfolyamát a nemzetközi folyamatokon túl a kormány reformcsomagja határozhatja meg, melyet a legfrissebb információk szerint jövő hét elején hoz nyilvánosságra a kormány.

Euróövezeti kockázat

Az alapforgatókönyvet az boríthatja fel - a kamatemelés hatására erősödik az euró - ha az euróövezet perifériáján lévő államoknak nem sikerül megküzdeniük az adósságproblémákkal. A Portugál kötvényhozamok még mindig veszélyes szinten állnak, és a görög kötvények hozama az adósság újrastrukturálását árazza.

A múlt héten megugrott az EKB egynapos bankoknak nyújtott likviditási hitele, ami azt jelzi, hogy egyes bankok nagy bajban vannak.

A közel-keleti események is kedvezőtlen hatást gyakorolnak: a feszültségek felerősödésével a befektetők a kevésbé kockázatos eszközök (svájci frank, amerikai dollár) felé fordulnak. Ez azonban - ha nem terjed tovább a válság más államokra - akkor csak rövidebb távon gyakorolhat hatást az árfolyamokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.