BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Commerzbank: a bizalom erősítését várják a kormánytól

A jól sikerült spanyol aukció, és a mérsékelten sikeres magyar kötvénytender meglepő erősödést eredményezett az euró/forint piacán, így 312-ről rövid idő alatt 306-ig zuhant az árfolyam – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A 306-307 közötti sávban csupán rövid ideig tartózkodott a forint, hamar jött a korrekció. A 309-re történő visszagyengülés részben Mario Draghi, EKB elnök szavaira következett be. A kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre az EKB komoly aggodalmát fejezte ki a Magyarországon kialakult helyzet miatt – vélekedett Karsai Péter.

A szűkszavú komment 309 környékére horgonyozta le a forintot, és ma reggel is 310 alatt kezdett az árfolyam. Az IMF igazgatójával folytatott tárgyalás nem tudott beleszólni a forint árfolyamába, de ebben nincs is semmi meglepő, hiszen eredetileg is informális tárgyalásról volt szó, ezért nem számíthattunk érdemi előrelépésre – írja a Commerzbank elemzője.

Chistine Lagarde, az IMF igazgatója leszögezte: szigorú feltételek teljesülése esetén lehet szó arról, hogy megkezdődhessenek a hivatalos egyeztetések. Az EU-val való megegyezés nélkül nem juthatunk a készenléti hitelkerethez. Most a kormánynál pattog a labda, olyan intézkedéseket várnak tőlük, amelyek a piaci szereplők bizalmát erősítik.

„A várakozásoknak megfelelően nem módosított az EKB az alapkamaton, maradt a rekord alacsony 1 százalékos szinten. A 2 százalékos inflációs cél középtávon könnyedén elérhetővé válik, viszont a gazdasági növekedés területén már komolyabb gondok vannak. Néhány tagországban recesszió fenyeget erre az évre, tehát elképzelhetőek gazdaságösztönző intézkedések a közeljövőben, de arról még nincs szó, hogy milyen eszközök jöhetnek szóba. Ma délelőtt olasz kötvényaukciót tartanak, ami ha hasonlóan jól sikerül, mint a tegnapi spanyol, akkor erősítheti a kockázatvállalási kedvet, és ezen keresztül az euro még a ma reggeli, viszonylag magas, 1,2850-es szinthez képest is formába lendülhet” – áll az elemzésben.

Adat szempontból az amerikai külkereskedelmi számok, illetve a University of Michigan által összeállított fogyasztói bizalmi index eredménye lehet fontos. A várakozások a külkermérlegre romlást, a bizalmi index esetében javulást mutatnak. Ahogy tegnap, úgy ma is 256 körül adják-veszik a frankot a forinttal szemben, annak ellenére, hogy az euró/frank árfolyama szeptember vége óta nem volt ilyen alacsonyan: ma reggel áttörte az 1,21-es szintet, lefelé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.