BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dermesztő jóslat a frankhiteleseknek: Paritás alá kerülhet az euró

Az UBS nem tart kizártnak egy olyan forgatókönyvet, amely szerint a svájci frank paritásig, vagy az alá erősödhet az euróval szemben. Ebben az esetben a frank forintjegyzése megegyezne az euró/forint akkori árfolyamával, illetve az alpesi deviza akár drágább is lehetne.

A svájci frank paritásig erősödhet az euróval szemben, amennyiben Görögország „rendezetlen államcsődbe” kerül, és megfertőzi a régió országait – vélik az UBS közgazdászai.

Az a forgatókönyv, amely szerint igen rendezetlen körülmények között valósul meg az államcsőd bankválságot hozhat és fertőzés indulhat el az euróövezet periférikus országaiban. Ebben az esetben az euró/svájci frank árfolyam egészen a paritásig csökkenhet, vagy még lejjebb – mondta Geoffrey Yu, az UBS londoni valutastratégája.

Mit jelent a paritás?

Ha tovább mélyül az európai adósságválság, és a svájci frank árfolyama ennek hatására eléri az elemzők által jósolt szintet, akkor az alpesi fizetőeszköz ugyanannyiba kerülne forintban kifejezve, mint az euró. További aggodalomra ad okot, hogy az elemzők hozzátették, paritás alá is kerülhet a kurzus. Ebben az esetben a frank drágább lenne forintban kifejezve, mint az euró.

Az eurót 268-269 forinton jegyzik, azonban jelentősen negatív nemzetközi környezetben a 270-es pszichológiai, és a 272-es technikai szint (200 napos mozgóátlag) is eleshetne, és innen további tér nyílhatna meg a gyengülés irányába.

A svájci frankot 1,18947-es szinten jegyezték kedd délelőtt az euróval szemben. Az alpesi deviza 1,18064-es kurzuson állított be történelmi csúcsot a közös európai deviza ellenében június 24-én, és ebben az évben 5,2 százalékot erősödött az euróval szemben.

Kedden a font is rekordmélységbe zuhant a frank ellenében: 1,3267-es szintre az 1,336-os előző napi záróárfolyamról. A feszültségek fokozódásával gyakorlatilag egyedüli menedékdeviza szerepét tölti be a svájci frank.

A piac elsősorban a görög megszorító csomag miatt ideges. A görög parlament a héten szavaz az intézkedésekről, és a kormánypártnak csekély többsége van a parlamentben. Amennyiben elutasítják a csomagot Görögország államcsődbe kerülhet, mert ebben az esetben nem kap további nemzetközi pénzügyi segítséget.

A svájci frank a legjobban teljesítő fizetőeszköz 10 fejlett piaci deviza közül ebben az évben a Bloomberg Korreláció-súlyozott indexe szerint, elsősorban a görög mélyülő szuverén adósságválság miatt. A svájci frank malmára hajtja a vizet az is, hogy az ország gazdasága igen erős lábakon áll, és a fizetőeszköz erősödése sem törte meg az exportvezérelt kilábalást.

„A paritás kialakulása reális forgatókönyv. Az euróövezet eladósodottsága és a frank erős vonzása miatt az euró várhatóan tovább veszít értékéből” - nyilatkozott Peter Widmer, az exportra termelő vállalatok szövetségének (Swiss Export) elnöke a Der Sonntag című vasárnapi lapnak június közepén.

Az UBS az alapszcenárió szerint azonban azt várja, hogy a 1,2-es szinten álljon a következő hónapban az euró/frank árfolyam, és 1,35-ös jegyzésre várják az év végére.

Az eurót 268-269 forinton jegyzik, azonban jelentősen negatív nemzetközi környezetben a 270-es pszichológiai, és a 272-es technikai szint (200 napos mozgóátlag) is eleshetne, és innen további tér nyílhatna meg a gyengülés irányába. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.