BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Akár paritásra is erősödhet a svájci frank!

„Sokszor leírtuk, hogy az árfolyam mozgását a globális hangulat befolyásolja. Ez különösen igaz mostanság. A fejlődő piaci devizák nagy vesztesei szoktak lenni a válságos időszakokban uralkodó kockázatkerülési trendnek” – kezdi napi devizapiaci kommentárját Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

Az elemző úgy látja, a forint azonban meglepően jól tartja magát az euróhoz képest. Tegnapi napot erősödéssel nyitottuk - az amerikai megegyezéshez köthetően - megközelítettük a 267-es szintet. A nap folyamán innen gyengült a kurzus, de viszonylag limitáltan, 1%-nál kisebb mértékben. A lengyel zloty hasonlóan mozgott, nagy különbség azonban, hogy a lengyel Pénzügyminisztérium megjelent a piacon. Kommunikációjuk szerint kis tételekben és árfolyam befolyásolás nélkül konvertálják az EU pénzeket, de mivel minden EU forrást át kívánnak váltani, ez már némi árfolyam-karbantartásra alkalmas tételt jelent.

Az euró/dollár árfolyama kapcsán kiemeli, a tegnapi dollár árfolyammozgás némileg furcsának tűnik elsőre. Az Obama bejelentés és kongresszusi szavazást követően fellélegezhettek a befektetők: mégis biztonságban van a pénzük dollárbefektetésekben. Márpedig kockázatok vannak a világban szinte mindenfelé - az eurózóna az adósságaival küzd (most el kell gyorsan felejteni, hogy az USA is), a korábban is gúzsba kötött Japán gazdaság pedig még nem állt talpra a földrengésből. Maradt az USA és Svájc, mint két biztonsági zóna.

Ezután jött délután a legfrissebb amerikai ISM adat – folytatja Kerékgyártó –, mely újabb negatív meglepetést okozott és tovább rontotta a depresszív hangulatot. A frank és a dollár pedig újfent erősödött (utóbbi 1,42-ig). Ilyen logikát – jelesül, hogy a tőke oda menekül ahonnan a rossz adat érkezik - a válság során többször is meg lehetett figyelni, főleg 2008 őszén és 2009 tavaszán. Ez a „válság üzemmód” vélhetőleg maradni fog, és ha a technikailag fontos 1,4180-14190 régiót elhagyja az EURUSD kurzusa, nem nagyon lesz megálló 1,4100-ig.

A frank esete kezd a nyuszika és a sapka történetére hasonlítani. Az amerikai problémák körüli aggodalomban ütemesen erősödött az alpesi deviza az euróval szemben, a megegyezés hírére nem gyengült számottevően, majd tegnap a rossz ISM adatra újabb rekordot döntött, 1,1030-ig erősödve. Úgy tűnik, amíg bármilyen bizonytalanság fennáll a piacon a „svájci” erősödni fog, legyen az európai vagy amerikai adóssággal, konjunktúramutatóval, GDP adattal, földrengéssel kapcsolatos – magyarázza az elemző.

Régen láttunk napon belül ilyen mértékű gyengülést, mint tegnap a frank/forint keresztárfolyamban. 234-es szintről indítottuk a napot, délután pedig 244 fölött is volt kötés a bankközi piacon. Sajnos nem mondhatjuk nyugodt szívvel, hogy lenne olyan szint ami megálljt parancsolna a franknak, amíg a rossz hangulat és a válság tart. Már az euróval szembeni paritás sem zárható ki – zárja kommentárját Kerékgyártó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.