BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Csökken a gyors IMF-megállapodás esélye

Felröppent a hír, hogy az eddig biztosnak vélt szeptember közepére várt második körös IMF-tárgyalás időpontja korántsem biztos – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza, aki szerint a gyors megállapodás esélye egyre csökken.

EUR/HUF (283,50 – 286,50): A keddi váratlan kamatdöntés óta napról napra magasabb értékeket érint az EUR/HUF árfolyama. Négy nappal ezelőtt 282, szerdán 284, tegnap pedig majdnem 286-nál tetőzött az árfolyam. A héten nem teljesítenek jól a feltörekvő devizák a főbb pénznemekkel szemen, ami érthető, hiszen a közeljövőben sok bizonytalan kimenetelű, a devizapiacokra nagy hatással lévő esemény, bejelentés várható. Így nem csoda, hogy most ezeket megvárva inkább a biztonság felé orientálódnak rövidtávon a kereskedők.

A saját házunk táján pedig felröppent a hír, hogy az eddig biztosnak vélt szeptember közepére várt második körös IMF-tárgyalás időpontja korántsem biztos, legalábbis a kormányszóvivő nem tudott konkrét választ adni az időpontra vonatkozó sajtókérdésekre. Ezzel megint csak felmerül a kérdés, hogy lehet-e idén ősszel gyors megállapodás, a jelek szerint ennek esélye egyre csökken. Ma valamivel 285 alatt indítja a napot az EUR / HUF árfolyama, a délutáni Bernanke beszédig 284 – 286 közötti kötések valószínűsíthetőek.

EUR/USD (1,2400 – 1,2575): Tegnap már harmadik napja 1,25 felett tartózkodott az EUR / USD árfolyama, sőt huzamosabb ideig 1,2550 felett is járt a kurzus, majd érkezett két információ, ami ismét 1,25-ig taszította vissza az árfolyamot. Egyrészről Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint 50 százalékos az esélye az euróövezet felbomlásának, illetve a spanyolországi Valencia tartomány kért a spanyol kormánytól milliárdos mentőövet, mert kezd tarthatatlanná válni a pénzügyi egyensúly. Ezzel a lépéssel háromra növekedett a pénzügyi segélyért folyamodó autonóm tartományok száma, Murcia, Katalónia és immáron Valencia is állami köldökzsinórra szorul, ami azt sejteti, hogy szükség lehet a bankmentő csomag mellé egy általános EU/IMF-es segítségre is.

Ha nem számítana a piac az amerikai Fed újabb monetáris lazítására, akkor az imént felsorolt hírek valószínűleg sokkal nagyobb esést produkáltak volna az EUR/USD árfolyamában. Ma délután négykor fogja megtartani Ben Bernanke a várva-várt beszédét Jackson Hole–ban, addig nyugodt kereskedésre számíthatunk.

CHF/HUF (235,90 – 238,00): Tegnap késő este 237,20-ig szaladt el az árfolyam, ami ma reggelre 236,80-ra konszolidálódott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.