BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Október vége óta nem volt ilyen alacsony a csődkockázatunk

Tegnap az Európai Bizottság rontotta a 2012-es növekedési kilátásokat az eddigi mérsékelt növekedés helyett már 0,3 százalékos visszaesést prognosztizálnak, főleg a mediterrán tagok várható rossz teljesítménye miatt. Ez a hír okozta az EUR/HUF árfolyam emelkedését, 288-ról 290,50 fölé gyengült a forint, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Ma reggelre újra az optimistább hangulat dominál, 288,50 környékéről indul az euró/forint kereskedése. Németországban nem romlott a 2011-es év utolsó három hónapjának végleges GDP adata, maradt a másfél százalékos növekedés. Zsugorodik ugyan a német külkereskedelem, de a kivitel egyelőre kevésbé, mint a behozatal – mutatott rá Karsai Péter.

A jó kedvre okot adó másik tényezőt a görög törvényhozás szolgáltatta. A helléneknél elfogadásra került az a törvény, ami alapján az adósságcsere programban csupán a magánbefektetők 2/3-ának kell elfogadni a feltételeket. A kötvénycserét elutasító kisebbség viszont nem akaszthatja meg a folyamatot, ha a hitelezők 2/3-a elfogadja az önkéntes cserét a többiek kényszerítve lesznek a részvételre, írja a Commerzbank elemzője.

„A magyar referencia CDS-felárunk is pozitívan reagál a fejleményekre, a tegnapi 525 bázispontos érték október vége óta nem volt ilyen alacsony” – tette hozzá.

Úgy látja, hogy működni fog az adósságleírással járó kötvénycsere program, a magánbefektetők 67 százaléka várhatóan - lenyelve a békát – el fogja fogadni a feltételeket. Miután az erről szóló törvényt elfogadta a görög parlament, az euró/dollár árfolyama megközelítette az 1,34-es szintet, ami közel öt hónapos csúcsnak felel meg. Pozitívak a várakozások a holnap Mexikóban kezdődő G20-as konferenciával kapcsolatosan. A fő téma az EU segítése, támogatása lenne. Szó lehet arról is, hogy az IMF-en keresztül az EFSF programot friss kínai, brazil és máshonnan érkező tőkével felduzzasztanák. Amerikai, japán és kínai illetékesek szerint az EU-nak ki kell dolgoznia egy olyan védőhálót, ami baj esetén sem okozna összeomlást.

„Tárgyalások témája lehet Mexikóvárosban az újra felmerült az ötlet, miszerint a BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) létrehoznának egy közös multilaterális bankot, melynek célja a pénzügyi együttműködés erősítése mellett a fejlődő piaci gazdaságok finanszírozási támogatása lenne. A jó hangulat következtében a dollár/forint árfolyama 215-nél jár, ami hasonlóan a magyar CDS-felár esetében, október végi csúcsot jelent” – áll az elemzésben.

Nincs nagy változás a frank árfolyamoknál: az EUR/CHF 1,2050 és 1,2060 között, míg a frank/forint esetében 239-240 centrumában tartózkodik, nagyobb elmozdulásokra nem számíthatunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.