BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Equilor: A piac örül majd a Fidesznek

A 2010-es országgyűlési választások első körében megismert erőviszonyoknak megfelelően a második forduló nem tartogatott túlzott meglepetéseket, a Fidesz megkapta az úgy nevezett alkotmányozó többséget, azaz a képviselői mandátumok több mint kétharmadát.

Ennek a felhatalmazásnak a birtokában tehát az új Fidesz-KDNP kormánynak lehetősége van olyan, a gazdaság szempontjából mélyreható reformokat véghezvinni, mint az adórendszer átalakítása, egyszerűsítése, az önkormányzati struktúra átkalibrálása az önkormányzatok feladatkörének újragondolásával, az oktatási rendszer hozzáigazítása a vállalati szektor igényeihez, vagy az egészségügyi rendszer megreformálása – olvasható az Equilor elemzésében.

Ahogy azt a választások első fordulóját követően kiadott villámhírünkben is jeleztük, a külföldi brókerházak és a nagyobb nemzetközi intézményi befektetők a választási kampány során több alkalommal is hangoztatták, hogy egy erős, biztos többséggel bíró új kormány felállását tartották a szavazás legpozitívabb lehetséges kimenetelének.

További konszenzus – részben a kormányt alakító Fidesz vezető gazdaságpolitikusaitól származó nyilatkozatok alapján – hogy az új kormány feltehetően már a megalakulását követően tárgyalásokba kezd a Nemzetközi Valutaalappal a korábbi hitelszerződésben foglalt kötelezettségekről, így például esetlegesen az idei költségvetési hiánycél megnöveléséről.

A piaci szereplők túlnyomó többségének véleménye az, hogy az IMF vezetése beleegyezhet a 2010-es hiánycél megemelésébe, cserébe viszont a fentebb említett szerkezeti reformok véghezvitelét várhatja el az új kormánytól. Várakozásaink szerint a piac ezt a szcenáriót fogja árazni a következő hetekben. (Itt megjegyeznénk, hogy a görög államadósság mizéria körüli hírek még mindig képesek felülírni minden egyéb piaci történést.)

A tőke- és pénzpiacokon eddig kedvezőek a visszajelzések. A magyar fizetőeszköz jelentősen erősödött ma reggelre mind az euróval, mind az amerikai dollárral szemben, az euró egysége már 262,08 forintba is került ma reggel, miközben múlt pénteken 265 forint körüli szinten is jegyezték az árfolyamot. A Magyarország kockázat megítélését mutató úgy nevezett CDS felár eközben lényegében nem változott a pénteki állapotokhoz képes és továbbra is 185 bázisponton áll. A forinthoz hasonló pozitív reakciót mutat viszont a magyar részvénypiac: a BUX index fél órával a nyitást követően 1,8 százalékos pluszban van, ami jelentősen meghaladja a piaci átlagot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.