BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes spájzolni az eurót

A görög választások eredménye röpítette több mint egy hónapos csúcsra tegnap a forint árfolyamát. A nemzetközi és a hazai helyzet rendkívül bizonytalan, a szakértők szerint a mostani árfolyam jó alkalom lehet arra, hogy megvásároljuk a nyaraláshoz szükséges valutát

Használja ki a görög választások után optimista hangulatot, és gyorsan vásárolja meg mindenki a nyaralásra szánt eurót! – ezt tanácsolják a lapunk által megkérdezett szakemberek. „Nem rossz ötlet 295 forint alatt eurót vásárolni” – mondja Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. „A 290-es keresztárfolyam környékén érdemes vásárolni a közös fizetőeszközből” – vélekedik Szántó András, az Equilor devizaüzletágának igazgatója is. Sokkal erősebb ugyanis vélhetően az idén nyáron már nem lesz a forint, a nemzetközi és a hazai helyzet pedig annyira bizonytalan, hogy bármilyen rossz hírre ismét gyengülhet a magyar valuta.

„Nagyon hírvezérelt a piac” – mondja Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makrogazdasági elemzője. Tegnap például arra a hírre, hogy Görögországban mégsem a radikális baloldali, és emiatt euróellenes Sziriza, hanem a jobboldali Új Demokrácia nyert a választáson, és arra is van remény, hogy a dél-európai országban kormányt alakítanak, az euró/forint árfolyam több mint egy hónapos csúcsra ugrott, a közös uniós fizetőeszköz ára 290 forint alatt is járt napközben.

A helyzet viszont a szakértők szerint törékeny: ha a háromnapos határidőn belül nem alakul meg a görög kormány, ismét rendkívüli pesszimizmus uralkodhat el a piacokon. Komoly hatással lehet a magyar valutára a héten az is, milyen eredménye lesz a spanyolországi bankauditnak. Az ezzel kapcsolatos adatokat csütörtök délelőtt hozzák majd nyilvánosságra.

Ha rossz hírek érkeznek ebből a két dél-európai országból, Szántó szerint ismét 300 forint fölötti euróra kell számítani; ha viszont kedvezően alakulnak az események, 285 forintig erősödhet a forint. Ennél lényegesen olcsóbb eurót viszont nem vár az Equilor szakértője. Török Zoltán is pesszimista: „a bizonytalanság Görögországgal kapcsolatban vissza fog térni” – állítja a szakember.

A forintra Árokszállási Zoltán szerint a nemzetközi történések mellett a hazai fejlemények is hatással lehetnek. Bár a kormány lassan nyaralni megy, így a hazai politikai életben uborkaszezon várható, továbbra is kérdéses, mi lesz a jegybanktörvénnyel, sikerül-e végül úgy módosítani, hogy az Európai Unió is elfogadja a jogszabályt, és elkezdődhetnek-e végre a tárgyalások az IMF-fel. Ha a jogszabály elfogadása után gyorsan megindulnak az egyeztetések, az a forint erősödését válthatja ki – mondja az Erste Bank makrogazdasági elemzője. A Raiffeisen Bank vezető elemzője viszont úgy vélekedik, hogy a tárgyalások kilátásai nem túl biztatóak; ha el is fogadják a jegybanktörvény módosításait, akkor sem biztos, hogy leülnek a felek tárgyalni.

Árokszállási Zoltán véleménye szerint még az sincs kizárva, hogy a nemzetközi szervezetek a tranzakciós adóval sem értenek majd egyet, annak mértéke ugyanis a költségvetésben lényegesen magasabb annál, mint amiről az előzetes tervek szóltak. Márpedig ha a Nemzetközi Valutaalappal folyó tárgyalások megakadnak, az könnyen forintgyengüléshez vezethet.

A spanyolok hatása nagyobb

Az euró is egy hónapos csúcson járt tegnap reggel a dollárhoz képest: 0,9 százalékos emelkedést követően 1,2748-ig erősödött a keresztárfolyam. Az euró izmosodását – akárcsak a forintét – a görög választási eredmény okozta. Napközben viszont a kezdeti optimizmus megingott, és 1,26 dollárig gyengült az euró/dollár kurzus.

Az euró gyengülését főleg az okozta, hogy a tízéves spanyol kötvényhozam 7 százalék fölé emelkedett felerősítve az aggodalmakat, hogy a krízis az eurózóna legnagyobb gazdaságaira is átterjedhet. „A piac ugyan megszokta, hogy percről percre kövesse a görögországi eseményeket, a hétfői árfolyammozgások azonban jelzik: egyértelműen Spanyolország jelenti a legnagyobb bizonytalanságot az eurózónában” – mondta a Bloombergnek Andrew Cox, a Citigroup New York-i devizastratégája.

Az euró az idén február 24-én volt a legerősebb a dollárral szemben, akkor 1,3487 volt a keresztárfolyam. Ha a mostani szintről tovább gyengülne az uniós közös valuta – a szakemberek szerint 1,2288 körül –, a két évvel ezelőtti mélyponton állhatna meg az esése.

Az euró gyengülését főleg az okozta, hogy a tízéves spanyol kötvényhozam 7 százalék fölé emelkedett felerősítve az aggodalmakat, hogy a krízis az eurózóna legnagyobb gazdaságaira is átterjedhet. „A piac ugyan megszokta, hogy percről percre kövesse a görögországi eseményeket, a hétfői árfolyammozgások azonban jelzik: egyértelműen Spanyolország jelenti a legnagyobb bizonytalanságot az eurózónában” – mondta a Bloombergnek Andrew Cox, a Citigroup New York-i devizastratégája.

Az euró az idén február 24-én volt a legerősebb a dollárral szemben, akkor 1,3487 volt a keresztárfolyam. Ha a mostani szintről tovább gyengülne az uniós közös valuta – a szakemberek szerint 1,2288 körül –, a két évvel ezelőtti mélyponton állhatna meg az esése.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.