BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fekete nap a devizahiteleseknek: egymilliárd forinttal nőhettek a terheik

A külföldi devizában több ezer milliárd forint értékben eladósodott magyar háztartások törlesztési terheinek növekedése, a hazai fizetőeszköz árfolyamában júniusban bekövetkezett 4-5 százalékos árfolyamgyengülés hatására eléri a havi kétmilliárd forintos nagyságrendet – véli Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője. Ugyanez az összeg a tegnapi árfolyammozgások következményeként egymilliárd forintra tehető.

Az elmúlt hetek belpolitikai fejleményei, a rosszabbra fordult nemzetközi klíma és az EU-IMF párossal félbeszakadt mostani tárgyalások nem tettek jót a forinthozamoknak, mindezen tényezők legalább 100 bázispontos hozamemelkedést okoztak az éven túli lejáratokon. Mindezek ellenére azonban nem valószínű, hogy a kialakult helyzet beláthatatlan katasztrófába torkollik - értékeli az elmúlt napok fejleményeit Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

A Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője a tegnapi kamatdöntés kapcsán kifejtette, hogy bízik abban, hogy a jegybank által kilátásba helyezett, és 3-6 hónapos horizonton mintegy 50 bázispont erejéig a piac által is árazott kamatemelés elkerülhető, annál is inkább, mivel szükséghelyzetben nem az apró, finom lépések szoktak terítékre kerülni.

A szakértő szerint jókora túlzás a külföldi szakértőktől, hogy a bedőléstől féltik Magyarországot, a fontosabb mutatókból ugyanis az olvasható ki, hogy extrém esetben, ha például a következő egy évben nettó értelemben nem tudna Magyarország piaci forráshoz jutni, akkor sem kerülnénk csőd közeli helyzetbe.

„A június eleji szerencsétlen, kormányhoz közeli kommunikáció, a rosszabbra fordult nemzetközi klíma és az EU-IMF párossal félbeszakadt mostani tárgyalások sem tettek jót a forinthozamoknak, mindezen tényezők legalább 100 bázispontos hozamemelkedést okoztak az éven túli lejáratokon. A további bizonytalanság értelemszerűen hozhat gyengülést, ám attól azért egyelőre nem tartunk, hogy a mostanra kialakult helyzet valamilyen beláthatatlan katasztrófába torkolljék” - húzza alá a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.   

„A forint június eleji árfolyam-gyengülésekor készített becslésünk szerint, a hazai fizetőeszköz árfolyamának 4-5%-os gyengülése esetén a havi kétmilliárd forintos nagyságrendet is elérheti a devizahitelesek törlesztő részleteinek emelkedése. Ha csak a tegnapi árfolyammozgásokat figyeljük, akkor azt mondhatjuk, hogy a jelenlegi állapot tartós fennmaradása esetén a számla szintén 10 számjegy körülire tehető. Hozzátesszük, hogy bár az összeg igen tekintélyes, a hangsúly a tartósságon van. Ám bízunk abban, hogy a problémák 2-3 hónapos időtávon rendeződhetnek” - mondja Vizkelety Péter.

A Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője szerint a jelenlegi 290 körüli EUR/HUF árfolyam – különösen az egy évvel ezelőttihez képest megerősödött svájci frankkal párosulva – már az a szint, ahol a piaci szereplők, így a jegybank is, szorosabban kell, hogy figyeljék az eseményeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.