BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelmeztető felügyeleti üzenet

Több tucat felügyeleti engedély nélkül működő társaság kínál magyar nyelven lehetőséget online tőkepiaci és devizakereskedelemre. Akad köztük olyan is, melynek magyar ügyfelei nemrég mintegy 1,7 milliárd forintot vesztettek. A pénzügyi felügyelet ezért a tevékenység kockázataira figyelmeztet.

A Pénzügyi Szervezetek Államai Felügyelete (PSZÁF) elvárja, hogy az online tőkepiaci és devizakereskedést bemutató és népszerűsítő cégek a magas tőkeáttételes ügyletek kockázatait is ismertessék – közölte tegnap a hatóság. A felügyelet munkatársai ugyanis az oktatásokon történt nem hivatalos részvételükkor azt tapasztalták, hogy a megszaporodott szemináriumokon egyoldalúan a kereskedés előnyeit emelik ki.

„Több tucat társaság kínál engedély nélkül magyar nyelven online tőke- vagy devizapiaci kereskedési lehetőséget” – mondta lapunknak Binder István, a felügyelet szóvivője. A pénzügyi hatósághoz az utóbbi időben több fogyasztói beadvány is érkezett, amelyekben arra panaszkodtak, hogy a szolgáltatók egy része késve vagy egyáltalán nem teljesítette fizetési kötelezettségét.

Binder István elmondta: online tőkepiaci vagy devizakereskedést a hitelintézetek mellett 15 magyarországi vállalkozás kínál engedéllyel. Emellett mintegy 1500 olyan társaság van, amely magyarországi fióktelepként vagy határon átnyúló tevékenységként, külföldről származó engedéllyel teheti ezt. Utóbbiak túlnyomó többsége azonban nem él a lehetőséggel. Számos cég viszont engedély nélkül működik, ezért a velük kapcsolatos panaszoknál korlátozottak a PSZÁF lehetőségei.

Néhány napja Kiss Attila, a hongkongi bejegyzésű Quantum XXL Ltd. jogi képviselője elismerte, hogy mintegy ötezer magyar ügyfelük mintegy 1,7 milliárd forint veszteséget szenvedett el online devizakereskedésen. Szerinte azonban ezért nem cégük a felelős. A Quantum XXL Ltd. ügyfeleket közvetített a Tadawul FX nevű, ciprusi forex és árutőzsdei brókercégnek, amely befektetési szolgáltatásokat, így devizakereskedelmet kínált magyar ügyfeleknek. A felügyelet most vizsgálja, hogy mit tehet az ügyben.

A pénzügyi hatóság tavaly ősszel végzett felmérése szerint 2011 első hét hónapjában a magyar lakossági ügyfelek 19,4 milliárd forint nyereséget értek el és 22,7 milliárd forint veszteséget szenvedtek magas tőkeáttételes ügyleteken és 77 százalékuknak vesztesége volt a kereskedésen. (A tőkeáttétel lényege, hogy a befektető a pozíciómérethez szükséges tőkének a töredékét teszi le letétként, a maradék összeget pedig a szolgáltató adja. Így az elérhető nyereség sokszorozható, ám ha veszteség keletkezik, azt teljes egészében a befektetőnek kell állnia.) Egy vizsgált napon a nyitott pozíciók összesített, nem realizált nyeresége a lakossági ügyfeleknél 1,2 milliárd, vesztesége 4,2 milliárd forint volt. Egy nyitott pozíció átlagos eredménye 744 ezer forint veszteség volt. A veszteséges nyitott pozíciók felénél a kimutatott veszteség meghaladta a 340 ezer forintot.

A felügyelet már többször felhívta az online devizakereskedésre vállalkozók figyelmét, hogy kizárólag olyan szolgáltatókat bízzanak meg, amelyeknek van felügyeleti engedélyük. A hatóság szerint a magas tőkeáttételes ügyletek kötése csak megfelelő ismeret, tapasztalat birtokában célszerű, az ügyleteket generáló „robotok” igénybevétele nélkül, és a befektetők ne adják meg hitelkártyaadataikat a tranzakciókhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.