BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengélkedik a forint - A régió sereghajtója lett

A forint a régió legrosszabbul teljesítő devizája délelőtt, azonban elemzők nem várják, hogy tovább gyengüljön a hazai deviza.

A forint 0,4 százalékot gyengült hétfő délelőtt, 264,7 forinton jegyzik az eurót. A lengyel zloty 0,3 százalékot esett, míg a cseh korona és a román lej árfolyama lényegében nem változott az euróval szemben.

A svájci frankkal szemben távolabb került a 200-as árfolyamtól a hazai fizetőeszköz, délelőtt 201,7 forinton jegyzik az alpesi devizát.

Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzéséven úgy fogalmaz, hogy „egyelőre nem látszik annak az esélye, hogy a forint (és a régió többi devizája) a gyengülés felé vegye az irányt, mert a pozitív kamatkülönbözet a térségünk devizáinak malmára hajtja a vizet”. Hozzáteszi: „egy újabb kockázatkerülési hullám törheti majd meg az erősödés trendjét”. Az elemző szerint erre például akkor kerülhet sor, ha közzéteszik az európai bankok stressz tesztjeinek eredményét, és „azok nem alakulnak fényesen”.

Az elemző 263 és 265,5 forint közötti forintárfolyamot vár. A svájci frank ellenében pedig 199,8 és 202,2 forint közötti ingadozást vetít előre a nap folyamára.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője szerint „A közép-kelet európai régió iránti bizalom töretlen, ami segíti a térség fizetőeszközeinek felértékelődését”. Kiemeli, hogy „ezen a héten a kedden megjelenő hazai fogyasztói inflációs statisztika mellett a Konvergencia Program pénteki leadása lesz fontos esemény”.

Hozzáteszi: nem számítanak arra, hogy negatív legyen a hangvétele az anyagnak, így nem látnak olyan kockázati tényezőt a banknál, amely a hazai megítélést érdemben rontani tudná.

Az elemző megjegyzi, hogy technikailag nézve az euró/forint napi és heti szinten is „túladottságot” mutat, ezért továbbra is időszerű lenne némi korrekció, ellenben a trend további forint erősödésre kínál lehetőséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.