BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengélkedik a forint - Matolcsy csak rontott a helyzeten

A forint ugyan kissé javított a ma reggeli teljesítményéhez képest, de messze jár a korábban tapasztalt erős szintektől az euró és a svájci frank tekintetében.

Az euróért jelenleg 263,76 forintot adnak, az árfolyam ma már a 265-ös szintet is megközelítette és tegnap is 264,19-en zárt. Ma reggel még nem tudta 263 alá beküzdeni magát az árfolyam, az átlagos ár 264,11 forint eddig. Az árfolyam egyébként jelenleg is emelkedik.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Hasonló a kép a svájci frank tekintetében is, az alpesi deviza ára 200,67 forint, ami ugyan enyhe javulás a 201,52 forintos záráshoz képest, de az árfolyam jelenleg is emelkedik. A hazai devizának ma még esélye sem volt arra, hogy betörjön a 200 alatti szintre, az átlagár 201,36 forint.

Szigorításba kezdett az Európai Központi Bank, a tegnapi kamatdöntő ülésén hosszú idő után 1,00 százalékról 1,25 százalékra emelte az eurózóna irányadó rátáját. A piaci konszenzus szerint még 1-2 kamatemelés elképzelhető, azonban tartós kamatemelési ciklusról egyelőre nem lehet beszélni. A szigorításra a megnövekedett inflációs nyomás miatt volt szükség, amit főleg az élelmiszerek és az energiaárak drágulása fűtött. A döntés után csapkodás alakult ki a devizapiacokon, de ma reggelre egyértelmű erősödésbe kezdett az euró – jelenti az Equilor.

Tegnap az NGM közölte, hogy az államháztartás márciusi adatai szerint az idei első három hónapban a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett deficit 108 százalékát. Az eddigi hiány 742,1 milliárd forint lett az idén, míg márciusban a költségvetés 182,4 milliárd forintnyi mínuszt halmozott fel.

A negatív trend tehát folytatódik a büdzsével kapcsolatban, bár különösebb meglepetést nem okozott a márciusi számadat, hiszen a minisztérium többször jelezte, hogy az év első felében még növekvő pályán marad a hiány, aminek csúcsát elemzők a teljes évi terv 150 százalék-ára taksálják. Az év második felében várhatóak azok az egyszeri bevételnövelő elemek, amelyek a terezett GDP mintegy 2 százalékát kitevő szufficitbe fordíthatják át a mostani hiányt (főleg a magánnyugdíjpénztári vagyonnak köszönhetően).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.