BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengül a forint - Fontos szint esett el

Miután felerősödtek a globális kilábalással kapcsolatos aggodalmak a svájci frank széleskörűen erősödött. Kevesebb mint három nap alatt 7 százalékos erősödött az alpesi deviza a forinttal szemben.

16 óra

A svájci frank árfolyama 250 forint alatt áll, pedig a kockázati étvágyat csökkentette az Egyesült Államokból érkező kedvezőtlen munkanélküliségi adat. Az USA-ban nem keletkezett új munkahely augusztusban, amely erősítette a recessziós félelmeket, és újabb, azonban mérsékelt lendületet adott a franknak. Az euró/forint árfolyam 276-os szint alatt áll.

Az alpesi devizát 250 forint felett is jegyezték egy rövid ideig:

250 felett a frank - A svájci jegybank „atomfegyvert” alkalmazhat

13:30 után

A forint az elemzők által megjelölt fontos 275-ös árfolyam fölé került az euróval szemben. A közös európai devizát 276 forinton is jegyezték, délután 275,5-ös szinten áll az árfolyam. A svájci frankkal már 248 forinton kereskednek a bankközi piacon.

A forint és a lengyel zloty 0,8 százalékot esett, míg a cseh korona 0,6, és a román lej 0,5 százalékot veszített értékéből.

11 óra után

Kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulatban a svájci frank jelentősen erősödött az euróval szemben, miközben a forint is a gyengülés irányába mozdult el. A vezető európai tőzsdeindexek 2-3 százalékos esést mutatnak.

Az euró/frank árfolyam a reggeli 1,135-ös szintről 1,114-re süllyedt, miután tegnap (szintén negatív hangulatban) az 50 napos mozgóátlag nem tudott támaszt nyújtani 1,15 körül. A frank erősödését fűti, hogy a globális kilábalásba vetett bizalom csökken, amelyet az adatok is alátámasztanak. A tegnap publikált feldolgozóipari index Európában azt jelzi, megkezdődött a szektorban az összehúzódás.

A forint 273,5-ös záróárfolyamról 275 közelébe esett az euróval szemben; tegnap még 272 forint alatt is állt a jegyzés. „A kormány és a meghívott közgazdászok tegnapi találkozójának számunkra az egyetlen érdemi üzenete az volt, hogy a kormány - egyelőre - továbbra is kitart a személyi jövedelemadó emelésének elvetése mellett, ez pedig egy kedvezőtlen kijelentés a jövő évi költségvetés alakulásának szempontjából” – emelte ki kommentárjában Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank közgazdásza.

Karsai Péter, a Commerzbank elemzője szerint a magas kötvényhozamaink és a jó folyó fizetési mérlegünk a forintot bizonyos mértékben védik, de a másik oldalon a frank/forint árfolyamának újbóli emelkedése rejt komolyabb kockázatokat. A következő időszak kérdése az, hogy képes lesz-e a forint a 271-275 közötti sávban maradni, vagy új, magasabb intervallumokat keres az aggodalmak közepette. A 275-ös szint egyelőre komolyabb ellenállásnak minősül – tette hozzá.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza elemzésében azt írta: „Az euró/forint árfolyamot alapvetően a 260-280-as sávba várjuk, de az európai adósságválság további mélyülése átmenetileg gyengébb szinteket is eredményezhet”. A svájci frank/forint árfolyam várhatóan továbbra is nagyobb volatilitást mutat majd, de ha a frank 1,10 alá süllyed az euróval szemben, akkor számítunk a svájci jegybank beavatkozására – emelte ki.

A forint gyengülésének és a frank erősödésének eredményeképpen a svájci frank 241-es záróárfolyamról 247 forintra drágult félelőtt. Tegnap 234, szerdán pedig 230 forinton is jegyezték az alpesi devizát.

Schneider-Amman svájci gazdasági miniszter szerdai nyilatkozata azt sejteti, hogy Svájc nem feltétlen veszi fel a kesztyűt az erős frankkal szemben, így a frankvásárlók felbátorodtak – vélekedett Karsai.

„Az euróval szembeni forintárfolyam nem tudott stabil maradni, a romló nemzetközi környezetben, és ma reggel a 275-ös szintet is megérintette az euró/forint. Az augusztusi napok végeztével a befektetők elkezdtek felébredezni nyári pihenőjükből, ezzel párhuzamosan pedig a frank erősödését láthatjuk” – vélekedtek az Erste Bank elemzői. Karsaihoz hasonlóan kiemelik, utóbbit egyébként kiválthatta az a pár napja megjelent nyilatkozat Svájc gazdasági miniszterétől, miszerint „meg kell tanulnia az országnak együtt élni az erős frankkal”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.