BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hanyatlik a forint: Héthónapos mélypontra zuhant

Péntek reggel tovább gyengült a forint a vezető devizákkal szemben. A hazai fizetőeszköz sérülékenysége felerősödött az elmúlt napokban, amiben több ok is szerepet játszott. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megjegyzései – a várhatóan unortodox jegybanki lépésekről – és a lazuló monetáris politika gyengítik a forintot.

Pénteken délelőtt 295 forint felett jegyzik az eurót, amire a hajnali 293-293,5 közötti árfolyamról gyengült a hazai deviza. Csütörtök reggel még a pszichológiai 290-es árfolyam alatt állt az euró/forint kurzus. A forint esésében nagyrészt belföldi kockázatok játszanak szerepet, hiszen a külpiaci hangulat nem mondható negatívnak.

Délután már 296-os jegyzés felett áll az euró/forint kurzus, ami héthónapos mélypontnak felel meg.

„Hiba volt a forintot erősíteni az infláció féken tartása érdekében; hibás döntés volt 2010 előtt erősen tartani a forintot; Magyarországnak szakítania kell a hagyományos gazdasági modellekkel” – ilyen megjegyzéseket olvashattunk a napokban a nemzetgazdasági minisztertől. A forint nagyon nem szereti ezeket – szögezi le Peter Attard Montalto, a Nomura igazgatója.

A szakember elismeri: a szóban forgó megjegyzések számára is sokkhatást jelentettek. „A kormányzati, illetve Fidesz-közeli kapcsolatok alapján ezidáig úgy értettem – magyarázza Montalto –, hogy miközben nem értenek egyet Simor András nyilvános megnyilatkozásaival, azt azért tudják, hogy az árfolyamot kontroll alatt kell tartani a háztartások és a vállalatok magas devizahitel-állománya miatt. Ezért is mondtuk a 2010-es választások idején, hogy az emberek zsebén keresztül közvetlen kapcsolat vezet az árfolyamtól és a választói támogatáshoz.”

Magyarország nem felel meg a hagyományos gazdasági modellnek, amely szerint a gyenge deviza jó, éppen ellenkezőleg: a gyenge deviza fogyasztásra gyakorolt negatív hatása (a jelzáloghitelek miatt) nagyobb, mint az exportra gyakorolt pozitív hatás. „Azt hittem, hogy ezt Matolcsy megértette” – írja Montalto, aki szerint a miniszter most talán azt gondolja: a növekedéshez egyedül az exporton keresztül vezet út.

A piac felfigyelt a miniszter azon megjegyzéseire is, amelyek szerint a fejlett országok jegybankjainak mintájára unortodox monetáris politikai eszközökre lesz szükség. Nem számít, hogy Matolcsy vagy másvalaki foglalja el az MNB elnöki székét – véli Montalto, aki szerint a legvalószínűbb egy Fidesz-párti tudós jelölése. Bárki lesz – ahogy a külső tagokat is – kötni fogja a kormány (és Matolcsy) által diktált „stratégiai partnerség”.

A piacnak ezzel kapott egy előzetes képet arról, mi történik majd március elejétől – zárja jegyzetét Montalto.

Mások is Matolcsyt hibáztatják

„A gyengülés nem volt példanélküli a régióban, bár a forintnak nem segített, hogy Matolcsy György újfajta jegybanki eszközök alkalmazásának lehetőségéről írt” – vélik az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

„Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szokásos heti publicisztikájában ismét emlékeztette a befektetőket, hogy márciustól új szelek járnak majd az MNB-ben” – írják piaci elemzésükben az Equilor közgazdásza. „Amellett, hogy az alapkamatot várhatóan tovább csökkenti a jegybank, új, nem-konvencionális eszközöket is bevezethet, melyek tovább tépázhatják a forint erejét” – emelik ki a szakértői.

A Raiffeisen Bank közgazdászai is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a forintot a lazító monetáris politikával kapcsolatos félelmek gyengítik. Az MNB decemberben az ötödik egymást követő hónapban vágta 25 bázisponttal a kamatot 5,75 százalékra. Szakértők szerint idén tovább folytatódhat a kamatvágási ciklus.

A forint egyértelműen alulteljesítőnek bizonyult – emelik ki a CIB Bank közgazdászai. Annak ellenére történt mindez, hogy az ÁKK tegnapi aukcióin ismét erős kereslet mutatkozott, az adósságkezelő összesen 70,5 milliárd forint értékben bocsátott ki 3, 5 és 10 éves papírokat, a kialakult átlaghozamok rendre 8, 29, illetve 82 bázisponttal múlták alul a megelőző árverés szintjeit – emlékeztetnek.

„Fizetőeszközünk gyenge teljesítményében a kamatcsökkentési várakozások (itthon várhatóan tovább süllyed az alapkamat, miközben az EKB úgy tűnik kivár, így a kamatkülönbözet mérséklődik) mellett a jegybank élén és ezzel párhuzamosan a monetáris politikában várható változások miatti bizonytalanságok is szerepet játszanak” – hangsúlyozzák a CIB elemzői.

A megjelenő nyilatkozatok – többek között Matolcsy György utóbbi napokban tett megjegyzései az unorthodox jegybanki lépésekről, illetve a gyengébb forint árfolyamról  nyilvánvalóan nem hatnak támogatólag – teszik hozzá.

Az Equilor elemzői is kiemelték, hogy Mario Draghi szavai a forint ereje ellen hatottak, hiszen az EKB úgy tűnik, egyelőre nem csökkenti a kamatokat, így – a lazuló hazai monetáris politikával – fokozottabban olvad a hazai fizetőeszköz kamatelőnye.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.