BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harc a devizapiac ellen

Kedvezőbb törlesztési kondíciókkal reagált a forintgyengülésre több hitelintézet

Több hazai hitelintézet is igyekszik enyhíteni az elmúlt hetek devizapiaci mozgásainak hatásait annak érdekében, hogy ne romoljon tovább a lakossági hitelportfólió minősége. Az ügyfelek törlesztési képességével kapcsolatos félelmek nem alaptalanok: a devizahiteleknél meghatározó svájci frank árfolyama immár stabilan 210 forint felett mozog, ez mintegy 15 százalékkal magasabb az év eleji kurzusnál.

Tegnap a Budapest Bank jelentette be, hogy augusztustól mérsékli jelzáloghiteles klienseinek törlesztési terheit. A bank úgy döntött: 60 bázisponttal csökkenti svájcifrank-, illetve 100-zal forintalapú jelzáloghiteleinek kamatát. A kamatmérséklés a hitelüket szerződésszerűen törlesztő ügyfeleket érinti, míg a fizetési nehézségekkel küzdők számára a pénzintézet többféle fizetési könynyítési lehetőséget kínál.

A kamatcsökkentés 2010. július 10-től érvényes, a módosult kamatoknak köszönhetően a kliensek augusztus 10-től lényegesen alacsonyabb törlesztőrészletet fizetnek. Egy átlagos, húszéves futamidejű, tízmillió forint összegű forintalapú jelzáloghitel esetén ez 8000 forinttal, azaz 7 százalékkal alacsonyabb részletet jelent majd, míg svájcifrank-alapúnál 6000 forinttal mérsékli a havi hitelterheket.

„A Budapest Bank folyamatosan figyelemmel kíséri a makrogazdasági környezet alakulását és annak ügyfelekre gyakorolt hatását. A bank a forrásköltségek alakulása függvényében mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse ügyfeleit abban, hogy a hiteleiket képesek legyenek folyamatosan törleszteni. A svájci frank jelenlegi magas árfolyama, az ügyfelek hitelterheinek fokozott növekedése indokolttá tette a kamatcsökkentést, hiszen a pénzintézetnek is érdeke, hogy megóvja ügyfeleit a kamatemelkedés okozta kockázatoktól” – mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank igazgatótanácsának tagja.

Az FHB keddtől, várhatóan három hónapig maximum 205 forintos, kedvezményes törlesztési árfolyamon számolja el a frankalapú jelzáloghitelek esedékes törlesztőrészletét. Természetesen, amennyiben a törlesztési árfolyam vagy a hitelkonverziós eladási árfolyam alacsonyabb, mint a kedvezményes törlesztési kurzus, akkor a részletet az alacsonyabb, tényleges árfolyamon számolják el. A csökkentés feltétele ugyanakkor, hogy az ügyfelek fenntartsák a törlesztési fegyelmet. A kedvezményes törlesztési árfolyamot emellett felfüggesztik mindazon napokon, amelyeken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megelőző 30 napi svájcifrank-középárfolyamának átlaga meghaladja a 215 forintos értéket.

A K&H pedig még májusban jelentette be, meg kívánja könnyíteni a frankhitelek forintra váltását. Ennek érdekében június 1-je óta a svájcifrank-alapú jelzálogkölcsönök forintra váltását a jegybanki középárfolyamon biztosítják a klienseknek egészen addig, míg a svájci frank/forint keresztárfolyam tartósan – legalább 30 napon át folyamatosan – nem csökken 175 forint alá. „A K&H ezt a döntést annak érdekében hozta meg, hogy elkerülje, hogy a meglévő devizahiteleknél az árfolyamhatás is nehézséget okozzon a jelzáloghitel-törlesztőknek” – közölte Bába Ágnes, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese.

Az árfolyamhatás kezelésére szabályozói oldalon is mutatkoznak törekvések. Szász Károly, a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) elnöke a Magyar Televízió reggeli hírműsorában kijelentette: olyan szabályozás elfogadását tartaná szükségesnek, amely előírná, hogy a devizahitelek törlesztőrészleteit a hivatalos MNB-árfolyam vagy a bankok által érvényben tartott középárfolyam alapján kelljen kalkulálni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.