BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Heti csúcsra ugrott a forint - mi történt?

A forint a reggeli 301,5-ös szintről 299 közelébe erősödött, majd napközben a lélektani 300-as kurzus alatt stabilizálódott a jegyzés. Délután a piaci hangulat javulásával a befektetők a kockázatosabbnak ítélt eszközök felé fordultak. A vezető tőzsdeindexek emelkednek Európában és a tengerentúlon is, valamint a kockázatvállalási hajlandóság emelkedése segített a feltörekvő devizának számító forintnak is. A hazai deviza heti csúcsra került az euróval szemben, 299-es jegyzés alatt.

16 óra körül

A forint tovább erősödött az euróval szemben szerda délután. A közös európai devizák 16 óra körül 298,7 forint körül jegyzik, amely egyhetes csúcsnak felel meg.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, hogy lefelé mutató kockázatok övezik a növekedési kilátásokat az euróövezetben, amely némileg rontott a piaci hangulaton. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Kormányzótanács egyes tagjai már a kamatcsökkentés mellett érveltek.

A jegybank a piaci várakozásokkal összhangban 1 százalékon tartotta  az irányadó kamatszintet.

A piaci hangulatot javíthatta, hogy Dennis Lockhart, az atlantai Fed elnöke azt mondta, a kötvénycsere program kibővítése továbbra is lehetőségként merül fel.

Összességében a piaci szereplők a Fed tisztségviselőjétől és az EKB elnökétől is kaptak olyan impulzusokat, amelyek a monetáris enyhítés irányába mutatnak.

A piaci szereplők a kockázatosabbnak ítélt eszközök felé fordultak. Az Egyesült Államokban a vezető tőzsdeindexek több mint 1 százalékos emelkedést mutatnak.

Délután

A forint szerdán a lélektaninak számító 300-as szint alá erősödött az euróval szemben, miután jelentősen javult a nemzetközi befektetői hangulat. A forint erősödését az a piaci bizonytalanság sem akadályozta meg, hogy a jegybanktörvény továbbra sincs összhangban az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap kéréseivel (amely akadályozza a hiteltárgyalások megkezdődését), mert a Népszabadság értesülése szerint már készülnek a lehetséges kompromisszumos javaslatok.

A kabinet végső soron késznek mutatkozik elfogadni a monetáris tanács bővítésével, és egy új, harmadik jegybanki alelnök kinevezésével kapcsolatok EKB-kritikát, annak ellenére, hogy a "kérés" nem szerepel az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása során megküldött hivatalos papírokban - mondták a lapnak.

A forint az Európai Központi Bank kamatdöntésére sem reagált érdemben, mert a jegybank a piaci várakozásokkal összhangban 1 százalékon tartotta az irányadó kamatszintet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.