BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába gyengül a régió, a forint hasít

A forint erősödik, miközben a régiós devizák inkább gyengülést mutatnak. Az ÁKK sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre, és a Fitch is nyugtatta a befektetőket.

A forint erősödött a bankközi devizapiacon csütörtökön, miután az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) sikeres kötvényaukciót tartott, és a nemzetközi környezet is támogató.

A régiós devizák gyengélkednek, míg a forint 0,8 százalékos erősödésben tartózkodik napon belül az euróval szemben. A reggeli 275,1-es árfolyamról 274-ig erősödött a forint az adósságkezelő aukciója előtt, majd a hatalmas túljegyzés és a csökkenő hozam mellett értékesített állampapírok eladása után még egy egységgel javult az árfolyam. A napi minimum 272,65-ös szinten alakult, míg jelenleg 273,2 forinton jegyzik az eurót.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A Fitch Ratings felől érkező hírek nyugalomra adtak okot. A hitelminősítő nem lát okot arra, hogy rövidtávon leminősítse Magyarországot. A problémát az okozta legfőképp, hogy a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában tartja mindhárom hitelminősítő hazánkat, és negatív kilátással, vagyis a leminősítés kockázatával. A „bóvli”, befektetésre nem ajánlott kategóriába való minősítés kockázata csökkent.

E közben a Morgan Stanley európai felzárkózó piaci közgazdásza, Pasquale Diana a ház csütörtöki elemzése szerint "nem tartja kizártnak", hogy a hitelminősítők közül "legalább egy" a befektetési szint alá rontja a magyar adósbesorolást.

Kockázatot az eurózóna adósságválsága jelenthet: ha felerősödnek a Portugáliával kapcsolatos aggodalmak a kockázatkerülés hatására erősödhet a frank, és a kockázatosabbnak ítélt országok devizái, így a forint gyengülhet. Erősödést a kormány februári költségvetési kiadáscsökkentési programja hozhat.

A frank árfolyama is kedvezőbb szintekre araszolt, a reggeli 212,1-ről 210 közelébe került az alpesi deviza, és pillanatnyilag 210,64-en jegyzik. Az euró reggel 1,292-es szinten állt a frankkal szemben, délutánra 1,297-re kapaszkodott a közös európai deviza.

A környezet támogató továbbra is, a Fed szerdán 0-0,25 százalékon hagyta a megcélzott kamatszintet, és a 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási programon sem módosított.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.