BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén még nem volt ilyen sötét hete a forintnak

A forint idén még nem gyengült akkorát, mint ezen a héten. A hazai fizetőeszköz gyengülését a nemzetközi befektetői környezet folyamatos romlása okozta.

A forint a múlt héten még idei csúcsán járt az euróval szemben, egészen 262 forintig kapaszkodott. Ezen a héten viszont jelentős gyengülést szenvedett el a hazai deviza az euró ellenében és megfordult a 270-es jegyzése felett is.

A 271,2 forint körül meghúzódó 200 napos mozgóátlagon egyelőre nem járt a jegyzés, de a 270-es pszichológiai árfolyam fölött járt ez euró/forint a hét második felében. Tovább erősödő kockázatkerülés esetén a fontos - 271,2 forintos  - technikai szintet is tesztelheti.

A forint idei legrosszabb hetét éli, tavaly december vége óta nem korrigált ilyen mértékben a Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint. A hazai deviza 2,4 százalékos korrekción ment keresztül a héten.

A svájci frankkal szemben ennél jóval nagyobb mértékben, közel 6 százalékkal értékelődött le a hazai deviza, így a gyengülést nagyrészt az euró esése, illetve az alpesi deviza széleskörű erősödése hozta. A hét elején még 222 forint járt az frank jegyzése, a hét folyamán minden nap történelmi napokat élhetett át az alpesi deviza az euróval és a forinttal szemben is, és pénteken 235 forinton is megfordult a kurzus.

A héten az eszkalálódó európai adósságválság adott okot a befektetőknek a kockázatkerülésre, és ezért menekültek jórészt a biztonságos menedéknek tekintett svájci frankba. A befektetők amiatt aggódnak, hogy más euróövezeti államokat is megfertőz a görög adósságválság, az EU-nak pedig nem lenne elég pénze, hogy megmentse a nagyobb országokat.

A nemzetközi hitelminősítők az Egyesült Államokat is célkeresztjükbe vették. A Moody’s és a Standard & Poor’s is figyelmeztette az USA-t, hogy megvonhatják a legmagasabb, „AAA” hitelbesorolását. Az S&P közölte: 50 százalékos esélyt lát arra, hogy 90 napon belül leminősítse az Egyesült Államokat. A Moody’s úgy látja, már nem valószínű, hogy indokolt a legmagasabb befektetési osztályzat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.