BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iszonyatos mélységben az euró, gyengül a forint

Ma rekord mélységbe zuhant az euró a dollárral szemben, miközben a forint továbbra is gyengül az európai valutához viszonyítva. A görög válság és segítség miatt a piacok mégis fanyalognak, sőt, tulajdonképp terjed a pánik. A következő áldozat akár Spanyolország is lehet.

Egy euró jelenleg 1,2951 dollárt ér, az európai valuta tehát átlépte a lélektani határnak tekinthető 1,30 dolláros küszöböt. Utoljára tavaly áprilisban járt ennél mélyebben az euró. A forint továbbra is gyengélkedik, most 277,07 forintot ér egy euró, az árfolyam reggel óta folyamatosan csökken. A dollár ára 213,91 forint, a svájci frankért 193,4 forintot adnak.

A blue chipek közül jelenleg a Richter emelkedik, a gyógyszeripari papír ára 41 805 forint. A Molért 19 600 forintot adnak, az OTP ára 6 730 forint, a Magyar Telekom 665 forintért kel el. A BUX 0,96 százalékos mínuszban, 23 461 ponton áll.

Szerda reggel a forint 276,45/euró volt vételi oldalon, hajszállal rosszabb a keddi késői 276,30/eurónál.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Megszűnne az euró?

Elképzelhető, hogy megszűnik a közös európai valuta – véli Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász. A BBC Radio 4-nak nyilatkozva annak a véleményének adott hangot, hogy a görögöknek szánt mentőcsomag csak átmeneti segítséget jelent, hoszszú távon megmaradnak a problémák, amit kihasználhatnak a spekulánsok.

A világ tőzsdéin vihart idézett elő a német kormányzati körökből kiszivárgott értesülés, hogy Görögországnak nem lesz elég az EU és az IMF 110 milliárd eurója, hanem 150 milliárdra lehet szüksége.

Félnek és terjed a pánik

Az euróövezet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) három évre 110 milliárd euró kölcsönt szavazott meg Görögországnak. Görögország ebből legalább másfél évig törlesztheti lejáró adósságait anélkül, hogy ki kellene mennie a piacra refinanszírozásért. A piacok mégis fanyalognak, sőt, tulajdonképp terjed a pánik.

Az euró árnyoldalai

Utólag mindig okosabb az ember, de a szlovák polgárok aligha gondolták másfél évvel ezelőtt, hogy mivel jár majd számukra a nagy erőfeszítések árán kiérdemelt eurótagság. Akkor még csak a közös valuta átvételének előnyei látszottak, és méltán lehettek büszkék eredményeikre.

A dél-európai krízis miatt szállnak ki a kockázatosabb eszközökből a befektetők

„A Görögországnak szánt mentőcsomaggal csak elodázni sikerült a problémát” – mondja Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A piac leginkább attól tart, a PIIGS csoportba (ezek Görögország mellett Portugália, Írország, Olaszország és Spanyolország) tartozó többi állam is hamarosan a görögökéhez hasonló gondokkal szembesül majd.

A BUX bukása

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX tegnap 3,5 százalékkal, 23 688 pontig sülylyedt, a vezető részvények árfolyama is kivétel nélkül esett. A nemzetközi piacokon sem volt jobb a helyzet, az amerikai tőzsdék lapzártánkkor 2-2,5 százalékos mínuszban álltak. „Ennek oka a dél-európai krízisen túlmenően a profitrealizálás” – mondja Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. 

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.